Bern, 28 prill (Nefail Maliqi) -Siq kemi shkruar dite dite me pare se me daljen nga « lufta » perballe pandmeise numri i azilekruesve ne Zvicer eshte rritur, jo vetme nga vendta e rkuazve, te luftarve po re dhe nga ballkani (Le Conseil fédéral prend des dispositions pour gérer le nombre croissant de demandes d’asile) Kjo ka ndikuar qe Këshilli Federal po krijon kushtet për t’u marrë me rritjen e vazhdueshme të numrit të kërkesave për azil, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kërkesa shtesë priten në vjeshtë

Këshilli Federa me 26 prill 2023, ajo mori vendimin në parim për të pajisur struktura shtesë akomoduese nëse ishte e nevojshme, në mënyrë që të lehtësohej akomodimi kolektiv, i ngopur i Konfederatës dhe kantoneve. (Bundesrat trifft Vorbereitungen zur Bewältigung steigender Asylzahlen) Për këtë qëllim, ai udhëzoi Departamentin Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP) që t’i paraqesë një strategji të përgjithshme duke përfshirë një plan konkret për sigurimin e infrastrukturës së përkohshme. Për të garantuar një reagim të shpejtë, Këshilli Federal në mënyrë parandaluese po i paraqet Parlamentit një kërkesë kredie për 132.9 milionë euro. FDJP është përgjegjëse për të përcaktuar me kantonet kontributin e tyre në kostot operative.

Zvicra aktualisht regjistron nga 1600 deri në 1800 kërkesa të reja për azil çdo muaj. Skenari më i mundshëm i Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM) pret gjithsej 27,000 kërkesa për azil (+/- 3,000) për vitin 2023. Një numër të cilit duhet t’i shtohen rreth 66,000 mbajtësit e statusit S që ikën nga lufta në Ukrainë. Në mënyrë që Zvicra të jetë në gjendje të vazhdojë të strehojë të gjithë njerëzit që kërkojnë mbrojtje gjatë gjysmës së dytë të 2023 pa mbingarkuar më tej kantonet, strukturat kolektive shtesë duhet të krijohen sa më shpejt të jetë e mundur.

Për të përballuar kulmin e pritur në vjeshtë dhe për të plotësuar strukturat akomoduese të ushtrisë që nuk do të jenë më të disponueshme, DFJP është përgjegjëse për hartimin e një strategjie të përgjithshme që parashikon një plan konkret për krijimin e akomodimeve shtesë. Këshilli Federal synon të vendosë për këtë plan edhe para verës.

Fondet prej 132.9 milionë euro janë kërkuar në mënyrë parandaluese nga Parlamenti, në mënyrë që të mund të ndahen burimet e nevojshme në rast të një nevoje të provuar për akomodimin e planifikuar. Për këtë qëllim, Këshilli Federal ka miratuar një kërkesë shtesë për kredi për buxhetin federal 2023 të paraqitur nga SEM. Ai pret që kantonet të kontribuojnë në kostot operative të strukturave të përkohshme. Diskutimet do të zhvillohen për këtë qëllim gjatë javëve të ardhshme.

SHPËRNDAJE