L’image contient peut-être : 2 personnes, dont Nefail Maliqi, personnes debout et costumeDiplomati austriak Wolfgang Petritsch, njehreit ish-ndërmjetës i BE-së për Kosovën në konferencën e Rambujesë me gazetarin e njohur Nefail Maliqin

 

Preshevë -Nga takimi e fundit qe kisha me Ambasadorin austriak Wolfgang Petritsch, ish-ndërmjetës i BE-së për Kosovën në konferencën e Rambujesë kemi prekur disa tema interesante dhe aktuale. Diplomati austriak z.Petritsch, ish-ndërmjetës i BE-së për Kosovën në konferencën e Rambujesë në një intervistë dhënë agjencisë selajmeve «Presheva jonë» ne prag te zgjedhjeve ne Serbi, pret që ky proces të zhvillohet në baza demokratike dhe paqësore me standarde evropiane.

Petritsch: Dalja e Preshevës dhe Bujanocit ne zgjedhjet serbe, padyshim ndihmojne Serbine ne proceset e integrimeve drejt BE

Bildergebnis für wolfgang petritsch presheva«Pjesëmarrja e shqiptareve ne Luginen e  Presheves ne zgjedhjet e Serbise eshte me deshire dhe askush nuk ka te drejte t’i qes me force apo t’ia imponoj ne keto zgjedhje. Sikur minoriteti serbë në Kosovë, që bojkoton zgjedhjet ne Kosovë ashtu edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës kanë te drejte te bojktojne ato…” ka deklaruar diplomati austriak Wolfgang Petritsch për agjencinë e lajmeve «Presheva jonë»

Sipas ambasadorit austriak Petritsch  “paqja dhe stabniliterti sikur edhe fqinjesia e mire mes dy vendeve ne këte rast mes Kosoves dhe Serbise nuk arrihet  vetem me fjale dhe neshkrimin e marërveshjeve nese ato nuk zbatohen, ndryshe keto negociata ne Bruksel do te jene maratonike..”

“Nese serbet e Kosoves kane te drejte te dalin ne zgjedhjet e Serbise, por edhe ata te Lugines se Presheves kane te drejte te dalin ne zgjdhjet e Kosovës. Pjesemarrja e tyre nuk eshte ilegale nëse ata posedojne pasaporta kosovare apo dy nënshtetësi. Prandaj, liderët shqiptar nga Presheva dhe Bujanoca nëse ndihen shtetas te Serbise, duhet të dalin ne zgjedhjet e ketij shteti..» ka deklaruar diplomati austriak Wolfgang Petritsch për agjencinë e lajmeve «Presheva jonë»

Pamvaresisht se disa lidere te Lugines se Presheves kur jane ne Prishtine Lguiners i Thone “Kosove Lindore” e kur jane en Beograd Luginesd i thone “Juzna Srbi” dhe kur flasin per “bashkim me Kosoven” ate kete bejne me shume per fushate dhe propgande, ndryshe nuk do te dilnin ne zgjedhjet e Serbisë, thone analistet nga Presheva.

Meqënëse ka dilema rreth (mos) daljes së qyetarëve shqiptarë në Preshevë, Bujanoc e Medvegjë në zgjedhjet e ardhshme ne Serbi, ner vazhdim ambasadori austriak është shprehur i qartë se »shqiptarët e Luginës së Preshevës mund të jenë pjesë e zgjedhjeve të ardhshme në Serbi por edhe ne Kosovë, dihet nëse posedojnë pasaporta të kosovare, apo dynënshtetësitë..“.

Burimet e agjencisë së lajmeve „Presheva Jonë“ kanë njohur se mbi 20 mijë qytetare të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjë sot posedojnë pasaporta kosovare, por edhe serbe.

Prandaj, edhe ambsadori austriak Petritsch nuk ka kundërshtuar pjesëmarrjen e serbeve te Kosoves ne zgjedhje te Serbisë, siq nuk ka kontestuar as pjesëmarrjen e shqiptareve te Lugines se Presheves ne zgjdhjet e Kosoves, nese posedojne pasaporat te shteteve fqinje.

Sipas ambasadorit Petritsch, kështu veprohet në Evropë edhe me zgjedhjet në Austri, Belgjikë apo Gjermani, ku nuk ju mohohet participimi në zgjedhje qytetarëve të këtyre vendeve edhe pse janë jashta shtetit të tyre amë.

Petritsch: Për hire te paqes dh stabilitetit ne rajon, duhet te rrespektohet reciprociteti mes pakicës serbe ne Kosove dhe shqiptarëve ne Luginen e Presheves! 

Ish-i dërguari i BE-së për Kosovën Wolfgang Petritsch ka folur lidhur me angazhimin e shtuar të SHBA-së rreth Kosovës. Ai ne nje intervsaite per agjecinne e lajmeve “Presheva Jonë” ka thenë se është e rëndësishme që Uashingtoni të tregojë interes për problemin. Por sipas tij, adresa e negociatave per zgjidhjen e mosmarrveshjeve mes Kosoves dhe Serbise eshte BE-ne Bruksel.

Lidhur me reciprocitetin mes pakicës serbe dhe të shqiptarëve të Luginës së Preshevës diplomati i lartë austriak z.Petritsch thote se „një ide të tillë unë e përkrahi sepse e do të ishte e pa logjikshme që serbët e Kosovës të priveligjohen ndërsa ata të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës të injorohen apo diskriminohen. Ky mosrrespektim i këtij reciprociteti mes pakicave në këta dy vende fqinje jo vetëm se është në kundërshtim me normat dhe standardet ndërkombëtare, porse edhe nuk i kontribuon fqinjësisë së mirë dhe të ardhmes së rajonit..“

Sa i perket eksodi te te rin jev nga Medvegja diploamtgi austriak, duke shprpehur shqetesime per te ardhmen e ketij rajoni i cili dite e saj vie po braktiset, ka pohuar se “sikur autoritetet serbe ashut edhe ato shqiptaret e ka fjalen ato lokal, sidomos dispora te investojne nbe vdnlidnje per te hapur vende te lira pune, per te krijuarfkushte per nje jete dhe perspektive me te mirë.”

SHPËRNDAJE