Preshevë, 14 shkurt  -Rex Tillerson ka përgëzuar sot Serbinë për Ditën e saj Kombëtare më 15 shkurt, duke mos përmendur ofertën e saj në BE, njfton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar burimeve diplomatike.

Me konkretisht, sipas ketyre burimeve, SHBA-të kanë uruar Serbinë për festën e saj kombëtare, por pa bujë,  jo si në kohën e Barack Obama  lidhur me rapertet e saj me Bashkimin Evropian ao Rusinë.

Mesohet se Sekretari i shtetit amerikan, per festat kombëtare, fetare dhe pavarësinë nehshjkruan ne vit nga  200 urime vendeve mike  të bashkësisë ndërkombëtare.

Në një deklaratë ngha shefi i dipolomacise amerikane ka bërë thirrje për një “të ardhme të begatë” dhe “reforma ekonomike” dhe “konsolidimin e shtetit jurid” në Serbi. Por,  ai nuk tha as një fjalë rreth kandidaturës së Beogradit për BE shpallur në vitin 2009, apo fillimin e  negociatave në vitin 2014.

Kur Hillary Clinton dhe John Kerry ishin Sekretarët e Shtetit (2009-2013 dhe 2013-2017), kanë vizituar Beogradin dhe rregullisht vlerësoi “aspiratat evro-atllantike” të Serbisë, duke iu referuar anëtarësimit të saj të jetë e mundur sa më BE dhe NATO.

Rex Tillerson nuk ka komentuar mbi politikën e jashtme amerikane që kur ai mori detyrën më 2 shkurt., trasnmerton aejncia e lajemeve “Presheva Jonë”

Uashingtoni ka afruar vitet e fundit të vendit ballkanik, i pavarur, pas shpërbërjes së Jugosllavisë dhe ishte objektivin e perëndimorëve gjatë luftërave në Bosnjë dhe Kosovë, gjatë gjithë viteve 1990.

SHPËRNDAJE