Preshevë, 22 shkurt -Niveli i pjesëmarrjes së qytetarëve në komunat e Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës është dukshëm ulët se mesatarja në komunat tjera ne Republikën e Serbisë, sondazhi pokazujer kryer nga CESID, me mbështetjen e Bashkimit Europian, njofotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Kete e tha sot edhe Emilija Brkic nga CESID duke ju referuar nje hulumtim me autoritetet vendore, medias dhe shoqërisë civile.

 

“Nga njëra anë janë mungesa e interesit publik dhe mungesa e informacioneve, bashke me pasivitetin e komunave si dhe mungesa e disa normave ligjore etj..”, shpjegon ajo Brkic.
Ne fakt per ket fenomen ne mos marrjen e vendimeve nga komunat e banujar kreysisht me shqiptare eshte jo vetem  pasiviteti i komunave sioq thuhet nga huklumtimi evrpoian (CESID) por edhe si rezultat i asja sde qytetaret e këtyre  komunave jane zhgënjyera aq sa politika diskriminuese serbe e Boegrdapo aq edhe mungesa e sattegjigjise se fktorit poltik shiptare ne keto komuna, te cilet jane pajtuar me sitaiutne e brisht, statsu quo kjo ecila po ju konvenon aq sa pushteti aq edhe shtetit serb.

 

Studimi evprian permes CASED përfshiu të gjitha format e pjesëmarrjes qytetare, të përcaktuara me Ligjin për Vetëqeverisje Lokale dhe në statutet komunale vetë.

“Nga njëra anë, qeveritë lokale nuk po bëjnë sa duhet për të zgjidhur këto probleme, në anën tjetër, ne kemi qytetarë të cilët janë mjaft pasiv, pa interes dhe thjesht nuk kanë informacion të mjaftueshëm për të qenë në gjendje të mirë dhe të marrin pjesë në mënyrë më aktive në punën e vetëqeverisjes lokale,” shtoi ajo Brkic .

Ajo thote s eekto problem në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë “jane po thujase shumë të ngjashme”.

SHPËRNDAJE