haga30nentt111Gazetari i agjencise  se lajmeve “Presheva jonë” drejpersedrejti nga Haga (TPI/ICTY)  ne Hagë
 
 Nga i derguari ynë spacial ne Hagë/ICTY
 
 
 
Dje ne Gjykaten ndserkombëtare per krime lufte ne ish-Jugosllavi  u mbajt seanca e jashtëzakonshme u dha verdikti  i ICTY i cili shpalli fajtor Radovan Karaxhicin  për krime lufte, terro dhe gjenocid mib popllaten civile jo serbe, duhe i ndarea tij  me 40 vjet burg…” e dha dje lajmin e pare drejtpersedrejti nga Haga agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”.
 
 
 
Karaxhic ne burg 4 decine per terror dhe gjenocidin serb mbi popullten civile për krijimin e  “Serbisë së Madhe”
 
 
y189195619638495Pas denimit te kaarxhicit me kater decenie burg, ne Boegrad e sarajave, por edhe ne Prishtine e Tirane shperthyen deklaratat  rreth verdiktit te TPI-së. Disda thone se “pak 40 vjet” e disa “shumë 4o vjet.,.” Siqofte për gazeatrin e agjencis e se lajmeve “Presheva jonë” i vetmi gazetar qe ka ndjekur gati gjtha proceset gjyqësore kunder krimineleve serbe nga ai për kryekasapin serb Milshvci deri tek ky i fundit ku u dha dje verdikti per Karaxhic ka deklaruar se “denimi per Karxhiq prej kater deceniesh, eshte krejt nje si 40 si 400 vjet për Kaxhiqin, sepse ai  do të vdes ne burg!, sikur edhe edhe disa te akzur tjere serbe per krime lufte nga TPI..”
Edhe Karaxhic do te perfunodoj sikur “kelegët” e tij serbe tjere te cilet vdiqin ne burg te Hagës
Sipas informatave të fundit që vijnë nga ICTY, pasu gjendja shëndetësore ishte keqesur (shumica prej zemres) shume te akuizuar kane perubnduar ne Hagë. Do përkujtuar se serbët që kanë vdekur në Hagë jane: Milan Kovacevic vdiq në vitin 1998 si rezultat i problemeve shëndetësore; Slavko Dokmanovic, u gjet i varur në njësinë e burgut të Tribunalit të vitit 1998; Momir Talic, vdiq pasi ai u lirua nga Haga për shkak të shëndetit të keq (iu konstatua kancer në mushkëritë e tij); Milan Babic, në qelinë e tij në vitin 2006, u gjet trupi i tij i vdekur, dyshohet të jetë varur. Megjithatë, mediat serbe theksojnë se rasti më misterioz mbetet ai i Slobodan Millosheviçit, të cilin thonë se e kanë vrarë 
Sipas gazetarit shqiptar nga Haga “kimineli serb Karaxhic sikur te kihste 40 vjet sigurisht Haga do ta  “shpreblente”  me  60 e me shume vjet…”   Krimineli serb Karaxhic (qershor 19, 1945)  i posadenuar dje ne Hage me 40 vjet ne qershorin e vitit te kaluar kihste  mbushur rrafsh  70-vjet. E pabesueshme eshte qe nje krimenle te jetoje me shume se 100 vjet. e mos te flasim me 110 vjet, kur Karxhiq do te “lirohet” , nese eshte gjallë, nga burgu, ku atëhere vec  nga  korbat e sorrat do te vizitohej varri i tij…
 
 
Radovan Karaxhic u dënua për genocid, krime të kryera në zonën e Srebrenicës në vitin 1995, persekutim, shfarosje, vrasje, vrasje, deportim, akte çnjerëzore (transferim i dhunshëm), e terrorit , sulme të paligjshme kundër civilëve dhe marrjen e pengjeve. Ai u lirua për gjenocid për krime të kryera në komunat e tjera të BiH në vitin 1992. Dhoma konkludoi se Karaxhiç kishte kryer krimet për shkak të pjesëmarrjes së tij në katër ndërmarrjeve të përbashkëta kriminale.
 
 
Dhoma Gjyqësore ishte i përbërë nga gjyqtari O-Gon Kwon, kryetar, gjyqtarit Howard Morrison, gjykatësin Melville Baird dhe gjykatësin Flavia Lattanzi, Reserve gjykatësi.
 
Gjykimi filloi më 26 tetor 2009 dhe zgjati një total prej 498 ditësh, gjatë së cilës janë pranuar 11.500 ekspozitave. Dhoma Gjyqësore mori dëshminë e një total prej 586 dëshmitarëve prej të cilave 337 dëshmitarë janë thirrur nga Prokuroria, 248 nga Mbrojtja dhe 1 nga Dhoma Gjyqësore.
 
Që nga themelimi i saj, Tribunali ka paditur 161 persona për shkelje të rënda të së drejtës humanitare të kryera në territorin e ish-Jugosllavisë në mes të 1991 dhe 2001. Procedura kundër 149 janë përfunduar. Procedurat janë duke vazhduar për 12 të akuzuar.
 
SHPËRNDAJE