COVID-i ka sulmuar ekuilibrin emocional të njerëzve. Aplikacionet e terapisë, tele -shëndetësia, këshilltarët laikë dhe psikik janë gati të ndryshojnë themelet e kujdesit.

Nevoja është nëna e shpikjes dhe viti 2020 e shtyu botën si kurrë më parë për të gjetur zgjidhje krijuese për një mori sfidash, para së gjithash në fushën e mjekësisë. Nga zbulimi i ilaçeve në prodhimin e vaksinave deri tek ofrimi i kujdesit, COVID ka nxitur mjekët, studiuesit, sipërmarrësit dhe politikanët që të rimendojnë rrënjësisht çdo aspekt të ekosistemit të kujdesit shëndetësor.

Credit: Luis Alvarez Getty Images

Duke qenë se COVID-i është një sëmundje fizike, sëmundja ka vënë një barrë masive mbi sistemet tashmë të tendosura të shëndetit mendor në të gjithë botën. Para pandemisë, kushtet e shëndetit mendor ishin shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar në të gjithë botën. Normat e diagnozës janë rritur për të gjitha moshat demografike për vite, duke i kushtuar ekonomisë globale rreth 1 trilion dollarë në vit. Ndikimi i saj veçanërisht tek të rinjtë ka qenë shkatërrues.

Pas aksidenteve, vetëvrasja tashmë është shkaku i dytë i vdekjeve në mesin e adoleshentëve. Që nga fillimi i vitit 2020, situata është përkeqësuar më tej: SHBA ka parë një rritje të madhe të të rriturve që raportojnë simptoma të ankthit dhe depresionit dhe ndikimet tek fëmijët ka të ngjarë të reflektojnë për vitet në vazhdim.

Megjithatë ka arsye për optimizëm, gjithsesi të matur. COVID ka qenë shkaku i përballjeve me sfida të ndryshme, por mendimtarët novatorë në të shumtën e rasteve kanë gjetur zgjidhje për sfidat e ndryshme. Ata kanë gjetur zgjidhje për problemet që dukeshin të pazgjidhshme. Ka filluar puna për ndërtimin e sistemeve për të siguruar që popullsia të jetë jo vetëm fizikisht e sigurtë, por edhe mendërisht.

Teknikat e modelimit të sistemeve nga bota e financave parashikojnë ‘incidente’ të shëndetit mendor. Aftësitë e smartfonëve po shfrytëzohen për të krijuar modele dixhitale për të zbuluar dhe monitoruar shëndetin mental. Nismat kryesore kanë filluar të “gjurmojnë” trurin dhe të zbulojnë objektiva të rinj terapeutikë. Psikodelikëve, dikur të keqtrajtuar, po u jepet një vështrim i dytë për gjithçka, nga çrregullimi i stresit post-traumatik tek depresioni e deri tek ankthi për fundin e jetës. Bota e kapitalit sipërmarrës është tepër e fortë për shëndetin mendor, duke shpenzuar më shumë se 2.4 miliardë dollarë në mjete dixhitale për mjekët dhe pacientët vetëm vitin e kaluar.

Megjithëkëtë, Këshilli i Ardhshëm Global i Forumit Ekonomik Global për Shëndetin Mendor, një grup i larmishëm me ekspertizë në psikiatri, neuroshkencë, psikologji, shëndet publik, teknologji, informatikë, biznes, politika publike dhe avokim, u përcaktua për të nxjerrë në pah përparimet më ivonative që ndryshojnë shëndetin mendor. Këshilli analizoi më shumë se 60 nominime për të gjetur zgjidhje të reja, për të kapërcyer boshllëqet aktuale në qasjen ose kujdesin, përmirësuar mënyrat ekzistuese të të bërit të gjërave, të pasurit potencialin më të lartë afatshkurtër për të nxitur përparimin në shoqëri dhe për të ngritur vetëdijen e njerëzve.

Ne sinqerisht shpresojmë që lista jonë të stimulojë përparimin për të krijuar një botë më të mirë për këdo që vuan nga sëmundjet mendore. Në të njëjtën kohë, ne pranojmë se një e ardhme ku shëndeti mendor merret seriozisht dhe i shpëton stigmës që e rrethon aktualisht nuk është e pashmangshme. Shoqëritë kanë një mundësi për të çuar përpara këto përpjekje përmes kërkimit dhe shtrirjes.

Siç shkruante Douglas Adams nga The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy në Independent, “Të përpiqesh të parashikosh të ardhmen është një lojë e turit. Por gjithnjë e më shumë është një lojë që ne të gjithë duhet ta luajmë sepse bota po ndryshon kaq shpejt dhe ne duhet të kemi një ide se si do të jetë e ardhmja sepse do të duhet të jetojmë ‘atje’, ndoshta javën e ardhshme.”

Shkruar nga: Murali Doraiswamy, Cameron Fox, Joshua Gordon – Scientific American
Përkthyer nga: Shkendije Berisha

SHPËRNDAJE