parllrBernë, 26 maj (Nefail Maliqi)   -Keshuilltari i larte Federal të Mbrojtjes, të Mbrojtjes Civile dhe Sportit (DDPS) Guy Parmelin neser do te qëndrojnë  ne kryeqytetin kosovar ne Prishtinë per nje vizite pune, kane njftuar sot  autoritetet e Bernes agjencine e lajmeve “Persheva jonë” në Zvicër .

Gjate kesaj vizite te pare ne Kosovë të minsitrit zviceran te mbrojtes agjenden e tij do ta nisë me takimet  e kreun e shtetit te Kosovës, rrespewktivisht me  kryeministrin Isa Mustafa dhe anëtarë të tjerë të Qeverisë dhe Komandantit të KFOR-it dhe përfaqësuesve të ekonomisë. Programi përfshin gjithashtu një intervistë me SWISSCOY ushtarake në Mitrovicë.

Se cili eshte qellimi i kesaj vizite e z. Parmelin ne Prishtië autoritetet helvetike për “Persheva jonë” jane pergjgijur se  “viziat e kyreparlamentirt zviceran z.Parmelin ne Kosovë ka për qelli për të vlerësuar situatën për herë të parë direkt në rajon. Ai gjithashtu do të zhvillojë bisedime me përfaqësues të ndryshëm politik, ekonomik dhe të komunitetit ndërkombëtar, si dhe me kontingjentin ushtarak zvicerane…”

 

Guy Parmelin do të takohet me kryeministrin e Isa Mustafa, Zëvendëskryeministri dhe Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Shala dhe ministri i Forcës së Sigurisë së Kosovës Haki Demoli. Përveç kësaj, bisedimet janë planifikuar me Bernd Thran, nënkryetari i misionit “sundimit të ligjit”, të udhëhequr nga Bashkimi Evropian në Kosovë (EULEX), komandanti aktrimit të KFOR-it, gjeneral major italian Guglielmo Miglietta dhe me kusht përfaqësues të ekonomisë.

 

Ministri i Mbrojtjes Guy Parmelin me pas  do të vizitojë SWISSCOY ushtarake në Mitrovicë. Ai do të takohet me një dorë me komandantin zviceran të një shkëputjeje rajonal në krye të informacionit kërkimor, tjetri me anëtarët e një prej katër ekipeve të ndërlidhjes dhe vëzhgimit të bëra aktualisht në dispozicion nga Ushtria zvicerane.

 

Me SWISSCOY angazhimi, ushtria zvicerane merr pjesë në ndërkombëtare paqeruajtëse Misioni i Forcës së Kosovës (KFOR-it) që nga tetori i vitit 1999. Ky angazhim është i bazuar në vendimin e Këshillit Federal të 23 qershorit 1999 për një kontribut ushtarak sa më KFOR në bazë të rezolutës 1244 të OKB-së. Në pranverën e vitit 2014, Parlamenti zgjatur mandatin deri në fund të vitit 2017. Aktualisht, 211 ushtarë janë duke punuar për paqe në Kosovë.

SHPËRNDAJE