Presidenti rus Vladimir Putin do të mbajë fjalimin e tij të 19-të për Gjendjen e Kombit në orën 10:00. Tradicionalisht, temat kryesore të fjalimit nuk janë publikuar paraprakisht. Megjithatë, Putin njoftoi se gjatë fjalimit do të shpallte detyrat kryesore për gjashtë vitet e ardhshme.

Zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov vuri në dukje se Putin e përgatiti personalisht fjalimin dhe se ai kishte “dhjetëra kontakte telefonike dhe takime ballë për ballë” me ministra, zëvendëskryeministra dhe zyrtarë të tjerë qeveritarë. Adresa do të transmetohet drejtpërdrejt në kanalet televizive federale dhe ekranet e jashtme në qytetet e mëdha. Në ceremoni ishin të ftuar rreth 1000 persona, transmeton Index.hr.

Midis tyre janë anëtarë të të dy dhomave të parlamentit rus, zyrtarë të qeverisë dhe administratës presidenciale, drejtues të gjykatave kushtetuese dhe supreme, guvernatorë, përfaqësues të organizatave fetare, diplomatë dhe gazetarë, si dhe pjesëmarrës në “operacionin ushtarak special”.

Fjalimi vjetor i presidentit në Asamblenë Federale, parlamenti dydhomësh rus, tradicionalisht jep një vlerësim të gjendjes së vendit dhe përshkruan tendencat kryesore të politikës së brendshme dhe të jashtme. Vitin e kaluar, Putin e filloi fjalimin e tij duke shpjeguar pse Rusia kishte nisur “operacionin e saj special ushtarak”.

Sipas Putinit, Rusia duhej të përdorte forcën për të mbrojtur njerëzit që jetonin në tokën e saj historike dhe për të penguar kërcënimin që vinte nga regjimi i Kievit. Presidenti rus zbuloi gjithashtu një program gjithëpërfshirës të zhvillimit socio-ekonomik në rajonet e aneksuara dhe masat për të nxitur rritjen ekonomike mes sanksioneve.

Duke folur për politikën e jashtme të vendit, ai njoftoi pezullimin e pjesëmarrjes së Rusisë në marrëveshjen e re START. Ai propozoi gjithashtu që Rusia të braktiste sistemin e Bolonjës në arsimin e lartë.

SHPËRNDAJE