europollHagë, 29 qershor -Agenmcia e lajemeev “Presheva jonë” nga Euiropol ka mesuar se shumica nga kjo bande kriminele nga ballkani jane serbe dhe shqiptare.  Europol, 39 trafikantët  i ka arerstuar me  580 emigrantë (sirian e shqiptare) te kontrabanduar gjate nje opercioni keto 36 orët e fundit te kesaj jave.

 

Në një aksion të koordinuar të kryer nga Europol në vende të ndryshme të së ashtuquajturit “shtegu ballkanas” janë arrestuar 39 persona të akuzuar për trafik të qenieve njerëzore.

Në operacionin masiv kanë marrë pjesë policitë dhe rojet kufitare të Kroacisë, Bullgarisë, Austrisë, Serbisë, Maqedonisë, Rumanisë, Hungarisë, Gjermanisë, Zvicrës dhe Sllovenisë.

Europol ka mbështetur ditë shirok-2 Veprimi për të çmontuar kontrabandës migrant rrjetet kriminale që veprojnë përgjatë kanalit perëndimor të Ballkanit. Të gjitha vendet përkatëse të rajonit të Evropës Juglindore morën pjesë në këtë operacion të përbashkët. 39 kontrabandistët e emigrantëve me   580 emigrantët e kontrabanduar u arrestuan gjatë këtë veprim 36 orë të gjatë.

 

polciiccdKufizimet e menaxhimit të kufijve në rajonin e Evropës Juglindore kanë krijuar kërkesën për rrjetet kriminale për të ofruar shërbimet e tyre për ata migrantë të cilët janë të bllokuar në faza të ndryshme të udhëtimit të tyre. Lehtësuesit shpesh shfaqet në kampet e refugjatëve dhe të ofrojnë shërbimet e tyre për azilkërkuesit.

Policia dhe forcat e menaxhimit të kufirit nga Austria, Bullgaria, Kroacia, ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë, Gjermania, Hungaria, Rumania, Serbia, Sllovenia dhe Zvicra bashkuar forcat për këtë veprim 36 orë të gjatë. Një qendër operative, përfshirë oficerë ndërlidhës të përkohshme nga rajoni, është ngritur në Zyrën bashkuar operative në Vjenë për të mbështetur operacionet e vazhdueshme ndërkufitare. Ekipi Mobile Analyst (EMAST) të Emigrantëve Kontrabandim të Qendrës Evropiane të Europolit (EMSC) është vendosur në shpërndarës kryesore kriminale në Gjermani, Austri dhe Hungari për të lehtësuar shkëmbimin e informacionit në kohë reale dhe të kryejnë përputhen jetojnë kryq.

Rreth 30 incidente emigrantë kontrabandë janë zbuluar, 39 kontrabandistë emigrantë arrestuar me  580 emigrantë kontrabanduar. Qëllimi i këtij veprimi ishte për të shkaktuar shkëmbimin e informacionit në kohë reale dhe reagim të zbatimit të ligjit për të zbuluar aktivitetet emigrantë të kontrabandës. Real shkëmbimin e informacionit Ora është një nga mjetet më të mira të zbatimit të ligjit për të ndaluar aktivitetet kriminale ndërkufitare.
Për shkak të kësaj teknike, një trafikant i cili u përpoq për të shpëtuar nga Hungaria me 6 emigrantë sirian të parregullt u ndalur në Austri pas një ndjekje të nxehtë nëpër Sllovaki.

Gjatë zbatimit të këtij veprimit rritur aktivitetet e kontrabandës janë zbuluar përgjatë rrugës perëndimore-ballkanike. Masat e rrepta të kontrollit kufitar të rezultojë në grupe të krimit të organizuar që ofrojnë shërbimet e tyre për migrantët.
“Grupet kriminale janë duke ofruar shërbime për emigrantët për të lehtësuar udhëtimin e tyre, duke e bërë fitime të konsiderueshme. Vetëm në vitin 2016, më shumë se 7000 kontrabandistët reja dyshuar emigrantë janë raportuar të Europolit. Pritet që çmimet për kontrabandë do të vazhdojë të rritet dhe shfrytëzimi pritet të rritur më tej si në vendet e tranzitit dhe të zbatimit të ligjit mbërritjes. në Evropë mund të luftuar këtë fenomen vetëm duke u bashkuar me forcat “, përfundon Rob Wainwright, Drejtor i Europol.

SHPËRNDAJE