Edhe pas dy decenieve nga clirimi dhe mbi dhjete vjet pamveresie te Kosoves ende emri i ketij vendi perdoret si “Kosovo” ashtu siq e perdoren serbet dhe ruset gjate okupimit. Kjo “Kosdovo” e trashiguar nga sllavet  edhe sot perdsoret nga evropianët dhe mediat tjera boterore (?!) duke mos rrespektuar gjuhen shqipe apo shumicen e popullsise se shtetit me te ri ne Evropë te njohur nga SHBA, Zvicra dhe shumica e vendeve anetare te BE-së e cilat sot eshte anetare e shume organizatave nderkombetare sportive e kulturore, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Koleget zviceranë: Si mud ta perdorim emrin Kosove ne shqip kur presidenti apo ministrat kosovar e perdorin “Kosovo” gjate intevristave me ta?!  

Jo pse në Zvicer jetojne rreth 300 mije shqiptare, por pse shteti me i ri ne Evropë Kosova  eshte e banuar me shumice shqiptare emrin Kosovë duhet qe emri KOsOVË te perdoret ne shqip dhe jo si e kane perdorur serbet ne kohen e Miloshevicit, ku ky mjedi ishte i okupuar nga Serbia, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”. Gazetar yne i njohur shqiptar në Gjenevë kërkon nga koleget zviceran që emrin “Kosovo” ta perdorin ne shqip Kosovë! Ai kete ide e ka aplikuar ne nje shkrim pilot ne gazeten prestigjioze zvicerane (ne shkrimin e botuar ne gazeten Tribune de Genève të titulluar: Kosove eshte ketu! Le Kosovë est là”) e cila ka rrespektuar kerkesen e gazetarit tone Nefail Maliqit (autor i shkrimit)  i cili emrin e Kosoves e përdor ne shqip e jo ne gjuhen serbe apo sllave “Kosovo” ?!

Nese mediat zvicerane apo ato boterore e perdorin emrin Kosoves ashtu sikur serbet apo sllavet si “Kosovo” a thua jane fajtore keta kolege, sigurisht se jo. Ne bisede me disa shefa te gazetave zvicerane  ata kane deklaruar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer se kete nuk e ka kerkuar deri tash askush nga autoritet kosovare ne Prishtinë. Madje sipas kolegeve zvicerane dhe dhe gazetareve boteror ne Gjenevë “vendi yne edhe pse e ka njhur shtetin e Kosovës, ne s’mund ta perdorim emri e saj ne shqip Kosovë, kur presidenti dhe minsitrat kosovare sa flasin apo sa here i marrim ne interviste,  ata vete i thone Kosoves – “Kosovo”?!

Per fund kjo kerkse apo intervneim i gazetarit shqiptar tek koleget zvicerane qe Kosove ta perdorin ne shqip ka hasur ne mirëkuptim edhe pse kjo s’shte pune e gazetareve por e shteteve qe te merren me toponimet e vendit te tyre sepse lobim nuk eshte vetem pjesemarrja nepër konferenca apo udjhetime me aeroplan ne hotele apo ne darka, nëse ne to flitet vetem per dialogun me Serbinë?!

SHPËRNDAJE