jihhhBernë, 22 qershor  -Policia e kantonit te Cyrihut  ka arrestuar nje zviceran xhihadist i cili prettnohe tte jete si një nga krerët e xhihadizmit në Zvicër, I arrerstuari qe po mbahet ne burg eshte nje i ri (21) nga Gjeneva,  njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra duke shtuar se prokuroria Federale nuk jep informacione shtesë, ne detaje lidhur me rastin.

Pierre Maudet, minstër i Punëve të Brendshme apo siq njihet këtu si Këshilltar i Shtetit të Kantonit të Gjenevës në një intervistë për agjencinë e lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër duke folur për komuniniteti shqiptar dhe (mos) radikalizimin e tyre në tokën helvetike ka pohuar se “shqiptaret ne Zvicer nuk jane kandidat potencial per xhihad..” Ngjajshme  ka pohuar edhe shefja e Policisë Federale në Zvicër (FEDPOL) Nicoletta della Valle, se “shqiptarët në Zvxcer nuk janë entuziast për xhihad..”

 

 FEDPOL: Shqiptaret ne Zvicer nuk jane kandidat potencial per xhihad, por..

polllccSipas kreut te FEDPOL znj.della Valle “në vitin 2015, fedpol ka lëshuar 17 ndalesa kundër xhihadistëve turistë. Zvicra aktualisht ka 74 xhihadiste dhe 400 tjere i vezhdon brenda territorit te saj. Burimet e agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” nga burimet e saj, ka mesuar se, ne mesin  e 400 gjihadisteve ne Zvicër,  ka edhe shqiptare qe pretendojne te jene ne frontet e ISIS-it.

“Presheva jonë” po ashtu ka mesuar se keta xhihadist jane tre ardhur krysisht nga Kosova te larguar nga papunësia,  te” zhgenjyer  nga paperspektiva në rajon. Do shtuar se sipas teelvizonin zviceran (TSR) vetrem viti ekalruar mbi 100 mije kosvar leshun vendin e te ne drejtim të vendeve te BE-së, ku disa sish kishin zgjedhur si staicon te fundit Zvicren.

Aktualisht ne  ne frontet e Sirisë ne krah te ISIS-it luftojnë 74 zviceran, numer ky i cili eshte rritur dukshëm nga 66 nga viti i kaluar, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke u referuar burimeve te Shërbimi Sekret të Konfederatës Zvicerane (SRC) në Bernë.

Sipas autoriteve helvetike (SRC) nga ky numër, 13 njerëz kanë vdekur (shtatë vdekje konfirmuar) ne mesin e tyre eshte edhe nje shqiptar, disa ende levizin në këto konflikte, ndresa disa të tjerë janë kthyer në Zvicër.

SHPËRNDAJE