Tolimir is escorted by U.N. security guards as he arrives in the courtroom of the the Yugoslav war crimes tribunal who delivered its judgment in his appeal case in The HagueHagë, 9 shkurt,  Zdravko Tolimir ka vdekur  mbrëmë në Njësinë e Paraburgimit të Kombeve të Bashkuara në Sheveningen. Di perkujtuar se ky eshte krimnilei serb i kater qe vdes ne bugurgune Hagës. I pari dekja misterioze e  krekrymineli serb Miloshvic,  njofton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” duke ju eferuar buirmeve te TPI-së nga Haga.

 

Zdravko Tolimir, ish-zëvendës komandant dhe shefi i Zyrës së Inteligjencës dhe Sigurisë të Shtabit Kryesor të Ushtrisë së Republika Srpska, në mënyrë të veçantë, u dënua nga Tribunali i Hagës për gjenocid dhe konspiracion për të kryer gjenocid, krimet në enklavat e Srebrenicës dhe Zhepës në 1995. Dhoma e Apelit e ICTY la në fuqi dënimin e tij me burgim të përjetshëm vitin e kaluar.

 

Në pajtim me autorizimin dhënë nga Statutin e Mekanizmit për Gjykatat Ndërkombëtare Penale të gjykuar Theodor Meron, president i Mekanizmit, ka kërkuar nga gjyqtari Vagn Joensen, Presidentin e fundit të Tribunalit penal Ndërkombëtar për Ruandën dhe gjykoni Mekanizmin, për të kryer një hetim të plotë .

 

Pas ndaluar, dhe në përputhje me rezolutën 1966 (2010) të miratuar nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së, objektit ka mbështetur të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me rastin Tolimir. Në kohën e vdekjes së tij, Tolimir është në pritje për t’u transferuar në shtetin ku ai do të shërbejë dënimin e tij.

 

Historia e kriminelit serb

“Presheva jonë” përkujton se Zdravko Tolimir u akuzua në vitin 2005 dhe i arrestuar më 31 maj 2007. Më 12 dhjetor 2012, ai u dënua nga një Dhomë gjyqi ICTY për gjenocid, konspiracion për të kryer gjenocid, krime kundër njerëzimit dhe shkelje të ligjeve ose zakoneve të luftës. Më 8 prill 2015, Dhoma e Apelit la në fuqi dënimet ICTY kundër Zdravko Tolimir dhe dënimin me burgim të përjetshëm.

SHPËRNDAJE