Kryetari i Luginës së Preshevës Jonuz Musliu, pas intervistës për “Presheva Jonë”, po çon peshë Serbinë, pasi këmbëngul në bashkimin e Luginës me shtetin amë të Kosovës, conform vullnetit të popullit etnik shqiptar të Medvegjës dhe Bujanocit në referendumin gjithpopullor të 1 e 2 marsit 1992.

 

Musliu për gazeten e Beogradit “Sputnjik”: Unë jetoj ne Bujanocin e Kosovës. Kryemnistri im eshte Rama

Musiu për mediat serbe ka thënë: “Unë jetoj në Bujanocin e Kosovës. Kryeministri im është Rama. Shqiptarët etnik nga Lugina e Preshevës duhet të bashkohen me Kosovën. Ne nuk do të jemi “Shqipëria e Madhe” me Nishin. Ne nuk do të heqim dorë prej saj, është e drejta jonë”.

Musliu ka mbështetur deklaratën e kryeministrit shqiptar Edi Rama dhe presidentit të Kosovës Hashim Thaçi për bashkimin  e Shqipërisë dhe Kosovës në një shtet, duke shtuar se pa Luginën e Preshevës, ai bashkim nuk ka kuptim.

Në një intervistë me “Sputnik” Jonuz Musliu paraqitur pikëpamjet e tyre:

A mund të na thoni se kush është president juaj – Edi Rama, Hashim Thaçi apo Aleksandër Vuçiç?

Musliu: Po, ne sigurisht kemi një president Ramen dhe Thaçi …

Dmth Aleksandar Vucic nuk është President i juaj, edhe pse ju jeni një qytetar i Serbisë?

Musliu: Ai ështe një serb, dhe nromal se ai nuk mund të jetë …

Mund të them se çfarë vendi jetoni?

Musliu: Në Kosovë. Pas referendumit, vullneti i popullit të bashkohen me Kosovën.

Kështu që ju jetoni në “territorin” e Kosovës?

Musliu: Po!

Pra, cili eshte kryeqyteti i juaj …

Musliu: Prishtina de!

A nuk mendoni se deklarata të tilla të përmbysur rendin kushtetues të Serbisë?

Musliu:Ky është vullneti i popullit. Unë kam qenë në  uniformë ushtarake dhe pata nuik pata frikë, mos e ke ndermend me me tremb?.

Ju mendoni, pra, që nuk cenon rendin juridik dhe kushtetues të Serbisë?

Musliu: Absolutisht jo! Ne e dimë se ku ata ishin shqiptarë, ku ata janë tani.

Ju e dini që në pasqyrat e tilla, si tradhti të vendit ku jetoni?

Musliu: Kjo nuk është një tradhëti. Nga të njohura më parë për komunat në jug të Serbisë konfiskuar me dhunë nga Kosova u aneksua pas Luftës së Dytë Botërore.

Për të thonë diçka si kjo në Amerikë, për shembull, ju përfundojnë në burg ….

Musliu: Kushdo ka të drejtë të jetojë aty ku ata duan dhe të kenë mendimin e tyre.

Ju keni përmendur Nishin në kontekstin e një “Shqipërie të Madhe”. Si mendoni se “bashkëngjitni” edhe Nishin?

Musliu: Pra, ne e dimë se ku jetojnë shqiptarët … Edhe pse atje ishte beteja e parë e Skënderbeut, por tani për tani ne jemi duke folur për Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovcit.

Po, por ju keni thënë se nuk ka “Shqipëria te Madhe” pa Nishini …

Musliu: Momentlisht e kemi fjalën për këto tri komuna në Luginën.

Megjithatë, ju thate se nuk ka “Shqipëria e Madhe” pa Nishin …

Musliu: Unë jam duke folur për vetëm ku jetojnë shqiptarët …

Pra, Nishi është “i sigurt”, ju nuk do të prekë atë?

Musliu:  Po … tani për tani.

Dhe në qoftë se “Shqipëria e Madhe” nuk ka vend, qoftë për të shkuar për të fituar luftën?

Musliu: Nuk besoj, lufta ka mbaruar. Të gjitha këto probleme ne zgjidhen me dilaog dhe miqësisht me Serbinë.

Të jemi te  saktë. Ju jeni për bashkim me Kosovën dhe Shqipërinë, dhe nga se ju nuk do të heqë dorë …

Musliu: Jo., jo asesi Ne besojmë se kjo është e drejta jonë!

SHPËRNDAJE