Bisedë me ministrin zvcieran të mbrojtjes z.Ueli Maurer

 « Qeveria e Kosovës duhet të angazhohet edhe më shumë në luftë kundër krimit të organizuar, sidomos korrupcionit e cila dukuri mund të jetë kancer i isnticioneve dhe perspektivës së rajonit. Prandaj ne nga Zvicra jemi të interesuar në ngritjen e kapaciteve dhe numrit të policisë dhe perosenlit nëpër gjykata si dhe avancimin  ekonomisë. »   i ka dekalruar sot agjencisë Informative « Presheva Jonë » ministri i mbrojtjes në qeverinë zvicerane z.Ueli Maurer.

Gjenevë, 24 maj / AIK-Presheva Jonë

Ministri i Mbrojtjes në qeverinë zvicerane Ueli Maurer (Këshilltar Federal) gjatë një takimi sot në Gjenevë me përfaqësuesit e mediave zvicerane dhe botërore duke folur për rolin dhe angzahimin e armatës zvicerane jashtë vendit ka përmendur edhe Kosovën, duke pohuar se me « angazhimin e ushtarëve tanë Kosovë dhe ballkan ruhet edhe stabilieti në Zvicër », njofton Agjencia Informative Kombëtare « Presheva Jonë » nga Gjeneva. I pëtur nga agejncia « Presheva Jonë » për situatën në Kosovë dhe misonin e Swisscoy në rajon minsitrit i mbrojtjes është përgjkijgur se « nuk mendoj se është koha për tërheqjen e trupave tona nga Kosova për shkak se situata në rajon ende është frazhile. Por, kjo nuk do të thotë se njëzet vjet ushtarët tanë do të qëdmnrojnë atje dhe do të viojë koha që edhe Swisscoy do të tërhiqet një ditë naga Kosova. Ndryshe, edhe popullaatd he insitucionet e Kosovës duhet të i gëzohen tërheqjes së trupave tona dhe atyre ndërkombëtare, sepse me këtë flet se Kosova eshte stabile, në rrugë të mbarë dhe ata nuk kanë nevojë më për ne. » .

Pas konferencës së shtypit, biseduam me ministrim e mbrojtzjes Ueli Maurer të cilin e  pyetëm edhe për sitautën aktuale në Kosovë pas vizitës së tij në Therandë « Po, situata në Kosovë është e mirë, për dallim nga vitet e para të pasluftës edhe ate falë prezencës së ndërkombëtarëve dhe angazhimit të popullastës dhe insitucioneve të Kosovës. Por për vënien stabiliteteit në rajon dhe funksionimin e shtetit juridik nevitet kohë dhe ende ka shumë punë për insitucionet aktuale në Prishtinë. Them ketë sepse nga vizita ime e fundit në Kosovë pas progres por sitauat ende është frazjhile dhe shqetësuese sidomos në ato mjiedise me popullatë të përzier, pastaj qytetarët  atje e verjetja se ende ballfaqohen me probleme të mëdha ekonomike  e sociale, ku në Kosovë sot gati gjysma e popullsisë është e papunë. Qeveria e Kosovës duhet të angazhohet edhe më shumë në luftë kundër krimit të organizuar, sidomos korrupcionit e cila dukuri mund të jetë kancer i isnticioneve dhe perspektivës së rajonit. Prandaj ne nga Zvcira jemi të interesuar në ngritjen e kapaciteve dhe numrit të policisë dhe perosenlit nëpër gjykata si dhe avancimin  ekonomisë. »  

Ndërsa, pyetje vijuese se cfarë mendon për praninë e madhe të ushtarëve albanofon në armatën zvicerane, që sipas një hulumtimi të agjeimncisë « Presheva Jonë », gati në cdo kazemrë ushtarake në Zvicër ka nga 15 apo 20 ushtarë nga Kosova apo që flasin shqip, natyrisht sot qytetarë të Zvicrës , minsitri Maurer lidhur me këtë në vazhdim u përgjigj se « vendi ynë është tolerant dhe se ushtarët albanofon qofshin ata nga Kosova apo viset tjera nga ballkani janë të të aftë dhe të sjllshëm. Prania ed tyre në armatën tonë flet për një integrim të mirë të kedtij komuniteti  dhe padyshim edhe ata janë pjesë e sigurisë dhe perspektivës së vendit tonë… »

SHPËRNDAJE