„Problemi tjetër mjaft shqetësues për Serbinë edhe më tutje mbetet cështja e 200 mijë refugjatë të larguar nga Kosova, kryesisht serbë..“, ka deklaruar sot në Gjenevë ministri serb Ivica Dacic, njofton agjencia informative nga Pallati i OKB-së “Presheva Jonë”


Gjenevë, 7 dhejtor-UNO/AIK-Presheva Jonë

Në samitin ndërkombëtar në Gjenevë kushtuar migracuonit me rastin e 60 vjetorit të konventës së UNHCR-së mbi refugjatët, në mesin e shumë përfaqësuesve  botërore edhe nga Serbia po merr pjesë një delegacion i prirë nga Minsitri i Punëve të Mbrendshme Ivica Dacici. Ministri Dacic, në fjalimin e tij në ditëne e dytë të konfrencës,  fillimisht para pjesëmarrësve duke flanderuar rolin dhe angazhimin e UNHCR-së në Serbi keto vitet e fundii thkesoi se „Qeveria e e Republikës së Serbisë ceshtjen e azilantëve e ka sot jo vetem preokupim por edhe prioritet ne kuader te referomave te vendit tonë..“, raporton  agjencia informative nga Pallati i OKB-së “Presheva Jonë”

„Jemi tubur sot ketu ne OKB per te shënuar 60 vjetorin e konventes se refugjatëve. Ne tetor te ketij viti Serbia ka retifikuar konventen për perosnat pa nënshtetësi. Serbi ka pranuar dhe realizuar me sukeses rekomandimet dhe iniciativat e UNHCR-së për stabilizmin afatgjate të refugjatëve mes viteve 1991-95 dukie organizuar një sër konferencash e takimen me karater ndërkombëtar dhe rajon mbi cështjen e  refugjatëve. Sa i përket cështjes së krizës së refugjatëve në vendin tonë është dashur dhe nevoitet edhe një sër projketesh dhe për ketë neviten mbi 500 milion auro. Lidhur me këte shumë, unë sot ketu në Gjenevë shfrytëzoj rastin të apeloj te gjitha vendet dhe donatorët për të ndihmuar vendin tonë në relaizmine projketeve tona. Lidhur me ektë ne në fund të prillin e vitit të ardhshëm do të orgnaizojmë një konference ndërkombëtare me donatorët botëror.  Donatoret potencial për të mbështetur këtë konferencë dhe relaizimin e projketev tona në favor të reugjatëve..“

„Problemi tjetër mjaft shqetësues për Serbinë edhe më tutje mbetet cështja e 200 mijë refugjatë të larguar nga Kosova, kryesisht serbë..“, ka deklaruar sot në Gjenevë ministri serb Dacic

Njëkohësisht sipas ministrit serbë, „për autoritet e Beogradit  po ashtu shqetësuese eshte edhe ngritja e numrit të azilkërkuesve dhe migracioni  ilegal nga vendi yne duke kërkuar strehim kryesisht në vendet e BE-së, te cilat shifra u ngriten sidomos me liberlizimine vizave ne Serbi. Lidhur me këte ngritje drastike te azilkerkuesve tane ne vendet perendimore ne jemi duke nderrmarur gjith masat për uljen e këtyre shifrave te azilkerkusve, me qëllim të krijimit të kushte per të jetuar dhe vepruar ne vendilndje..“

SHPËRNDAJE