gern33333Bernë, 5 korrik -Mijëra besimtarë, të të gjitha moshave dhe gjinive kanë qenë sot qysh para orës 6 të mëngjesit kane  falur bashakrisht  Namazit të Fitër Bajramit.

Si kudo ndër besimtarët myslimanë, festa e Fitër Bajramit u shënua sot edhe në xhaminë e Qendrës Kulturore Shqiptare Islame në gjttha kantonet e Zvicrës . Keshtu sot falen Bajramin mijera  shiptare ne xhait e tyre ne Gjenrvë, Cyrih, Bernë, St. Galle, Cyrih ezj.. Me kete dite duket se kane qene te gezuare jo vetem shipatret por dhe policia zvicrane, sepse nuk kane ka pasur aq pune (trollovira) meqë gjithe muslimanet e Zvicres, sepse sot e kane bere Bajram vetem shqiptaret, kurse arabet nesëre e kane lënë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

genneeSikur imami Ismajl Alili edhe Islam Rexhepi ne Winteture ashtu edhe ai ne Gjenevë Riad Aliu apo ai ne Berne Mustafe Mehmeti, para faljes se Bajrmait per xhematin kane mbajtur fjalime (vajz) duke folur jo vetem për vlerate  Ramazahnit dhe Bajramin, por duke dhene edhe mesazhi paqeje, afrie dhe rrespekt ndaj njeri tjetrit, duke folur kunder droges, alkolit e prosticionit, për tju shmagur verpab tr ekqija dhe domsdoshmerine per te rresktuar ligjet dhe rregullat at ku veprojne, ku punoijm dhe ku hamë bukë.

Ndërsa imami i përhershëm i kësaj xhamie, Ismajl Alili ka vazhduar më gjerësisht duke bërë shkoqitjen e rëndësisë së Festës së Fitër Bajramit si kurorëzim i muajit të Ramazanit. Ai është ndalur në lidhjen që besimtarët, veçanërisht ata që agjërojnë, e krijojnë mes vete, për fisnikërimin që e sjell te njerëzit sakrifica e përbashkët gjatë Ramazanit etj. Kjo lidhje te besimtarët e sinqertë është aq e fuqishme sa që ata ndahen me dhimbje nga Ramazani, i cili ua ka forcuar përbashkësinë, ka thënë veç tjerash iammi Alili.

Fitër Bajrami ne Zvicer nuik ihste vetem per lutje dhe  feste por edhe dite solidariteti që ku ne ekted itre, pas mbarimit të muajit të Ramazanit shqiptaret-muslimanë  u slidarizuan , leshuan zemrat, doren e lire duke dhene lëmoshë (duke dhuruar vitra) per te varfurit pa dallim feje..

muslsls

 

 

SHPËRNDAJE