“Që nga sot në Bujanoc nuk do “Terrositi nga Gjilani merr emrin e rrugës në Bujanoc, kurse 17 emra tjere te serbe fshihen..” («Gnjilanski terorista dobio ulicu u Bujanovcu, obrisano 17 srpskih naziva.. »). Pra, emri i një «terroristi» nga Gjilani dhe hija e SKENDERBEUT në Bujanoc paska trembur serbët.. Dhe tash merre me mend,  po sikur të ishin të gjallë këta heronjë, cfarë do të ndodhte me keto serbë ?!  ka shkruar  ne raportin e vet agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë”

 

Bujanoc, 6 janar/AIK-Presheva Jonë

 

Në Bujanoc sot ka rënë kualicioni i deritanishëm i pushtetit lokal, koalicioni ky i cili ishte qe plot dy vjet në pushtet. Partitë shiptare ditë më parë kanë miratuar një propozim rreth emërtimve të reja të rrugëve, ku është paraparë të fshihen 17 emra të serbëve në këtë qytet të jugut të Serbisë,..” shkruan në fillim hazeta “Blic”. Propozimi për të ndryshuar emrat e rrugëve të miratuara nga Komisioni në fjalë i përbërë nga shumica shqiptare duke votuar për propozimin vetëm nga anëtarë nga radhët e partive shqiptare,, ndërsa serbët, të pakënaqur me këtë vendim, në shenjë pakënaqësie, kanë leshura sallën demonstrativisht.

 

“Që nga sot në Bujanoc nuk do të jetë më si më parë. Koalicioni nuk ekziston më..”, tha duke bërtitur dhe mshuar tavolinës me grusht zv.kryetari Stojan Arsiq dhe me të gjithë deputetët e partive parlamentare serbe u larguan demonstativisht nga salla.

 

“Do të fshihen në Bujanoc emrat e rrugëve si ajo e Car Llazarit, Perandoresha Milica Misiç-Duka, Duka Stepe, Radomir Putnik, Dhimitri Tucovica, Dositeja Obradovic Svetozar Markoviq dhe fytra tjera emininte tjera të historisë serbe, shkencës, arsimit dhe kulturës…” shkrujanë mediat serbe sor duke derdhur lot krokidili. Sipas tyre “në të ardhmen, këto rrugë do emërohen me emrat: Skënderbeut, Idriz Seferi , Rexhep Hasani, Lama Breznica, Naim dhe Sami Frashëri, dhe shkrimtarë të tjerë shqiptarë dhe luftëtarë, siç thuhet, “Zgjimi i shqipes”. Ndërsa, vaji i mediave serbe “plas”  kur paskan dëgjur se një rrugë e Bujanocit tash e tutje do të mbajë emrin e një “terroisti” siq shkruan, nga Gjilani me emrin Fatmir Ibishi, nga Trupat Mbrojtëse të Kosovës i cili “në muajin shkurt të vitit 2000 në fshaitn koncul kishte kryer nje sulm terrositë me bombë kundër një automjeti të policisë nga minsitrai e punëve të Mbrendshme të Serbisë , meqërast një është vrarë në vend dhe tre tjerë u plagosën rëndë..”.

 

Jo vetëme kaq, sipas mediave serbe, sheshi i sotëm në qendër të Bujanocit që mban emrin e udhëheqësit të kryengritjes së parë serbe, Karadjordje Petroviq, do të quhet “Sheshi SKNEDERBEJ”.  Rreth këtij vendimi, autoritetet e komunës së Bujanocit, vendimin përfundimtar duhet ta japë komisioni përkatës nga gjykatat dhe Ministria e Administratës Publike, Administrata Lokale për të drejtat e njeriut dhe minoriteteve…raportojnë mediat serbe itë cilat me këta artikuj kanë provuar t’i bëjë dy “misone”, një duke treguar racizmin kunër heronjve dhe shrkimtarëve shqiptarë  dhe duke vajtuar emrat e disa heronjve serbë që dikur kishin vrarë apo kishin urdhëruar të vrasin shqiptarë dhe dy, duke alarmuar autoritet më të larta serbe rreth frikës nga ky  “shqiptarizim” i Bujanocit (?!) në fakt të tolerancës dhe demokratizimit të këtij qyteti, që dikur ishte i pushtuar nga nacionalizimi dhe shovenizmi serbomadh.

Nëse lexojmë mirë ket shkrim që ka sjellur sot një mediumet në  Serbi (Blic, Pregled etj..) ka mesazhin e vete kush mund ta kuptoj, madje ddhe ta pranojë , ku shifet shumë qartës se pse sot janë futur përqarjet në Bujanoc mes partive politike shqiptare të cilat nëse vazhdojnë kështu, duke realizuar dëshirën e serbëve për cka edhe po kontribuon në menyra të dryshme, rrezikon që shqiptarët ta humbin pushtetin në këtë komunë.

SHPËRNDAJE