muslsimm“Gratë më fetare se meshkujt” («Femmes plus religieuses que les hommes») është ky  titulli i gazetes se njour zvcerane “La Liberte” .”Midis 3000 dhe 4000 prej tyre kanë zgjedhur këtë fe në vitin 2012 apo ne një total prej 5,000 personave..” tha Petra Bleisch në tezën e saj te shkruar ne një studime hulumtues fetar ne Universitetin  e Fribourg-ut, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jone” duke ju referuar mediave zvcerane.

 

Ne Zvicer, femrat muslimane me fetare se sa meshkujt 

gennee

Specialiste  e fesë, Petra Bleisch ne nje intervistë per gazeten  “La Liberté” thote se “Femrat kanë më shumë gjasa sesa burrat për të kthyer në Islam në Zvicër.

“Midis 3000 dhe 4000 prej tyre kanë zgjedhur këtë fe në vitin 2012 një total prej 5,000 personave..” tha Petra Bleisch në tezën e saj te shkruar ne një studime hulumtues fetar ne Universitetin  e Fribourg-ut

“Gratë janë më fetare se burrat, sipas hulumtimit te sociologes zvcerane Petra Bleisch duiek shtuar se “burrat përshtaten më pak për fenë e grave të tyre… ”

Sipas ekspertes zvicerane Bleisch “Gratë konvertuar janë të ndarë në dy grupe “në mënyrë të qartë të ndryshme”. E para është e përbërë nga konvertuar “të besuarit në një lloj të Islamit të pastër, me standarde të qarta, ende e vlefshme.”

 

Gratë në grupin e dytë ‘besojnë në Islam kulturore që i përshtatet.” Për këtë të fundit, mund të ketë “standarde të ndryshme në të njëjtën temë në vende të ndryshme dhe në kohë të ndryshme.”

 

 Ne Zvicer: 433 000 muslimanë ose 5,7 per qind nga  numri i pergithshem i popullsise

Gratë zvicerane konvertuar në Islam janë më shpesh pragmatike, madje edhe ato të grupit të parë. Duke pasur shumicën e tyre të trajnimit të mirë, ata punojnë. Kur ata duhet të zgjedhin një punë ku veli është e ndaluar, ata e pranojnë atë, duke shpjeguar se “është qëllimi për të veshin vello që ka rëndësi për Perëndinë.”

Do shtuar se numri i muslimave ne Zvicer dite e sa vi shtohet jo vetem nga qyetare te vendeve te huaja , por edhe nge vetë zviceranë. Sipas shifrave te fundit thuhet se ne Zvicer aktualisht jane 433 000 muslimanë ose 5,7 per qind nga  numri i pergithshem i popullsise, me shume se gjsyma jane shqiptare. Per gjithe keta muslimane ne shrebim janë rreth 50 xhami ne Zvicer (environ 50 mosquées en Suisse)  ka shkruar ne fund agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”images

SHPËRNDAJE