Nga NEFAIL MALIQI   /  UN Geneva –

Gati në cdo raport të KS të OKB-së këto dy vitet e fundit që kur Dick Marty raporton në Këshillin Evropian mbi gjoja “trafikun e organeve” në Kosovë edhe në raporitn  e fundit të kësaj organizate preket aty ketu kjo cështja, ama jo edhe aq sa për të provokuar një gazetar apo medium. Nëse vërtetë është dashur të provokonte, do të duhej të provokonte ndonjë gazetar apo medium serb e jo bash disa media albanofone. Po pse nuk janë marrur mediat serbe me ketë cështje, do të pyeste ndokush, cka duket sigurisht  edhe mediat serbe e kanë kuptuar, se s’ka gjë prej atij raporti të “trafikut të organeve” dhe duket se do të dal “pordhë  e ftoft” (pardon).

 

 

PSE DISA MEDIA NUK MERREN ME KRIMET SERBE, NE RAPORTET E OKB-SË ?

 

Fundja edhe agjencia “Presheva jonë” e cila raportin në fjalë e kishte e para nga mediumet shqiptare, do të kishte raportuar dicka lidhur me ate temë, por asgjë në te nuk kishte  konkrete, vetëm përsëriten gjërat.  Duket se disa medium e janë duke keqkuptuar këto raporte të OKB-së…

 

Një, raportet e OKB-së, nuk janë raporte të seketarit të përgjithshëm të OKB-së e as nuk ka aty  dicka aktuale..por thjeshtë ajo eshtë një skriptë, ku janë përfshirë,  përmbledhur ngjarjer  brenda një periudhe kohore  të mbledjhura nga UNMIK bashkë me partnerët e saj ndërkombëtar  (EULEX, KFOR, BE..e) vëzhgues tjerë  botëror në rajon, të dhëna këto mbi zhvillimet e fundit  në Kosovë. Para është një raport i përshkruar ku janë të  pasqyruar, prezentuar  ngjarjet dhe aty s’ka asgjë të re apo aktuale sepse opinoni kosovarë dhe ai ndërkombëatr vec ishte njoftuar njëherë më parë.

 

Por, këto raporte ta themi tashmë tardicion ale, që nuk përgatiten vetëm për Kosovën por edhe për vendet tjera në krizë, në konflikte, post kon fliktoze apo për ato vende në transición. Dhe kur sheh keto infortmacione.  Par, ky raport i OKB-së është mës hujmë një doracak punë për naëtarët e KS të cilët do të debatgojnë në seancat e saja mbi zhvillimet e një vendi, pra në këtë rast, sikur  nesër (8 shkrut) për Kosovën ku po merr pjesë dhe delgacione nga Serbia dhe Kosova, kjo e fundit e përfaqësuar nga shefi i diploamcisë kosovare z.Enver Hoxhaj.

 

Nëse vërtetë dicka paska pasur serizoe në këtë raport rreh trafikut të organeve në Kosovë, padyshim se mediat serbe do ta kishin marrur, bile ndoshta për hic gjë bile për ta sensuiblizuar ketë “problematik”. Por, si duket mediat serbe nuk pa ka nevojë me u “përlloqur” fare, ku po ka argat pa pare e me pare..në këtë drejtim disa mediume albanofone që të len përshtypjen sikur s kanë tjetër me cka t’i mbushin mediumet, portalet e tyre dhe ja fusin kot me tema të basdarduara te mas e te para.. që njëherë kjo cështje ishte rrehur dhe ishte thënë publikisht se “trafiku i organeve” është një cështje drejtësisë dhe në duar  të ndërkombtarëve (kupto EULEX, BE, Brukselit dhe Gjenevës) dhe tash më  s’ka  nevojë mediat me me shpurth punë apo siq thonë tek ne, me  përzi “qull”.

 

 

QENI KEQ TE BJEN UJKUN TE DERA !…

 

Keto shkrime të disa mediave albanofone rreth “trafikut të organeve” në raportin e OKB-së të lenë përshypjen sikur ajo meselja e  Nasradin,  kur del nga shtëpia në qytet. Para se të nise, në oborr ishin ca fëmijë  duke lozur dhe ata fare pa e pas njet, ndërmend të merreshin me  mollat e Nesardinit, të cilta ai i kishte  hipur aty afër në një raft kogjo  si lartë, që nuk do të mund t’i mbërrin dot fëmijët..Por, Nasradini, i kishte ftuar ata dhe i thotë duke ju përkujtuar  “ngoni ksajde bre fëmijë. shikoni mos gaboni me mi mar këto molla atje lartë se ku-ku për juive”..Fëmijë, duke rrudhur karhët njezërit përgjigjen: Po jooo.. o baza Nasradin ne as qe e kemi dijt për ato molla dhe  ne jemi te vengjë dhe nuk arrijmë dot t’i mbrëjem aq lartë ato molla…” Nesradini sërsih i “kruhet” dhe ju përgjigjet…”hemmm, kush jeni ju, ju kushe jeni,,,ju mund ta merrni një shtage të gjatë dhe mund t’i tërhiqni një nga një.. mollat e mia..” Dhe kështu Nasradini i shkret ja mësoi  sherrin apo i ndërseu  fëmjët hiq pa e pas ndërmend t’ja marrin mollat…Dhe krejt normale, kur u kthye ai  n’aksham, në tokë gjetë vetëm gërdhajat…

 

Pra edhe me raprtin e fundit të OKB-së dhe  ca shkrime aty-ketu rreth “trafikut të organeve” po ngirte pluhur kot dhe se duke se dikujt më shumë se sa serbëve po u intereson  “trafiku i organeve” në Kosovë ose kjo është mungesë e profesionalizmit ose keto media punojnë për qarqe të caktuara. Këshut ndohd , kur qeni keq ta bjen ujkun te dera..Këto shkrime të kësaj nAtyre nuk jaNë të rralla dhe shpesh lexojme edhe raporte e shkrime tjera gati të indetike vetëm me tituj të përmisuar të marra nga minitsritë e qeverisë së Kosovës si materiale të gatshme nës tilín  copy-past dhe ato botohen pamvarësisht se ajo ngajrje është aktuale apo kur është zvbhilluar ndonjë takim apo raport sikur me rastin e e fundit rreth raportit të OKB-së, gjegjësisht “trafikut të organeve” të cilët media senzibiluan  këtë qështje tëharruar  më shumë se mediat serbe.  Ndryshe, tek ne thuhet se “nëse një budall e qet një guri, 300 tjerë sun e nxjerrin” ose me e përkthye në shqip i bien,  sikur një i cmendur e hedh një gur , 300 tjerë nuk mund ta xjerrin dot ?!..

SHPËRNDAJE