Këta burra, lartë në foto (Ivica, Rexhepi e Ehardi) janë për ndarjen e Kosovës

JA PESONALITET SERBE, SHQIPTARE DHE NDËRKOMBËTARE QË JANË PËR NDARJEN E KOSOVËS:

IVICA DACIC, REXHEP QOSJA, EHARD BUSEK…

Presevo Valley to Kosovo, North to Serbia

 

UNMIK press: Several dailies report former political leader Rexhep Qosja said that the best solution seems to be territorial exchange between Kosovo and Serbia. In an interview for the National Information Agency “Presheva Jonë”. Qosja says that Presevo Valley should join Kosovo, while the north of Kosovo should join Serbia. “I think that to finally resolve the issue of Kosovo, it should be solved as an internal concern – to allow Serbs of the north and from inside the territory of Kosovo to choose to move to the north and give it to Serbia, while the Presevo Valley could join Kosovo. It means a territorial exchange, I agree with this option”, Qosja said for the National Information Agency “Presheva Jonë”

 

 

Daçiq: Ndarja e Kosovës, zgjidhja e vetme
Kryeministri i Serbisë, Ivica Daçiq, ka thënë se Brukseli nuk mund ta detyrojë Serbinë ta pranojë pavarësinë e Kosovës dhe se ndarja është e vetmja zgjidhje reale e mundshme

“Edhe më tej mendoj se ndarja (e Kosovës) është zgjidhja më reale e mundshme, dhe jam i sigurt se shqiptarët në Prishtinë do ta pranonin këtë.

 

Megjithatë, shtrohet pyetja a mund të ngjallë kjo protesta në rajon, kurse fakt i pashmangshëm është se dridhje do të shkaktoheshin edhe në atë që Serbia është e ndarë”, ka thënë Daçiq për televizionin “Pink”.

 

Ai ka thënë se zgjidhja afatgjate nuk ekziston dhe se dialogu politik gjithsesi do të vlerësojë interesat jolegjitimë të serbëve dhe shqiptareve.

“Në këtë fazë, çdo gjë është e pranueshme që nuk është e pranueshme për pavarësinë e njëanshme të Kosovës…

 

Nuk mund Brukseli të na detyroj ta pranojmë pavarësinë e Kosovës”, ka thënë Daçiq, duke shtuar se pavarësinë nuk e kanë pranuar as pesë vende të BE-së

 

 

Busek: Ndarja e Kosovës, zgjidhja me e mire

 

Kosova dhe Serbia duhet të nisin diskutimet për ndarjen e Kosovës. Kështu është shprehur në një intervistë për një media kosovare, ish-koordinatori i paktit të stabilitetit për Evropën Juglindore, Erhard Busek. Sipas tij, ndarja e Kosovës do të ishte zgjidhja më e mirë, që do ti lejonte shtetit më të ri në rajon të njihet si i tillë nga Serbia dhe nga 5 shtete të tjera të Bashkimit Evropian të cilat ende nuk e kanë njohur pavarësinë e saj. Busek propozoi një këmbim të territorit midis Luginës së Preshevës dhe veriut të Mitrovicës dhe kjo rrugë sipas tij do të siguronte një zgjidhje të qëndrueshme jo vetëm për Kosovën dhe Serbinë por edhe për mbarë Ballkanin. “Jam i bindur se ndarja është e vetmja mundësi,” u shpreh Busek. I pyetur për situatën e krijuar mes Prishtinës dhe Beogradit zyrtar, si dhe tensionet e krijuara në kufij mes 2 shteteve, Busek shprehu bindjen se gjithçka do të shkojë më mirë pas zgjedhjeve të përgjithshme në Serbi.

Kosovo and Serbia should initiate discussions about the division of Kosovo. This was expressed in an interview for the Kosovar media, former coordinator of the Stability Pact for South Eastern Europe Erhard Busek. According to him, the division of Kosovo would be the best solution that would allow the youngest state in the region to be recognized as such by Serbia and by 5 other states of the European Union which have not yet recognized its independence . Busek proposed an exchange of territory between the Presevo Valley and north Mitrovica and that in his street would provide a lasting solution not only for Kosovo and Serbia, but also throughout the Balkans. “I am convinced that the division is the only option,” said Busek. Asked about the situation between Pristina and Belgrade, as well as border tensions created between the two countries, Busek expressed his confidence that everything will be better after the general elections in Serbia.

SHPËRNDAJE