QUINT-i bëri dy hapa përpara në Beograd, një në Prishtinë, ndërsa sot në Bruksel pritet një strategji e re daljeje për t’i dhënë fund njëherë e përgjithmonë procesit të nisur në vitin 2013. Është rënë dakord që deri në shkurt të nënshkruhet marrëveshja ligjërisht e detyrueshme dhe të ndërmerren hapa të fortë dhe të qartë në zbatimin e Marrëveshjes së Brukselit dhe Marrëveshjes së Ohrit, tha ish-shefi i misionit jugosllav në Washington dhe pjesëmarrës në negociatat e Dejtonit, Nebojsha Vujoviq.

“…Tani po i vjen fundi. Vuçiq për një kohë të gjatë ka blerë kohë, ka luajtur shumë, katër-tre-dy, pastaj pesë karrige”, thotë ai në Nova.

Pozita e Beogradit ra në mënyrë dramatike pas Banjskës, tha Vujoviq.

“Pra tani për tani – pasoja të rënda. Sepse, kini kujdes, më e rëndësishme është që ta zgjidhin këtë çështje për Kosovën, ta mbyllin në paketë, ta heqin problemin nga tavolina, sesa të jetë Radoiçiq në burg. Do të ketë kohë edhe për këtë. Ata do të kthehen te ajo. Ata nuk harrojnë”, tha Vujoviq.

Kjo, thotë ai, tregon se Perëndimi mendon shumë pragmatikisht.

“Qëllimi A është Kosova, Kosova, Kosova dhe vetëm më pas sanksionet ndaj Rusisë dhe vetëm pastaj Radoiçiqi. Kjo do të vijë me kohë, por së pari kjo është një çështje më e rëndësishme”, pohon diplomati veteran serb.

Vujoviq thotë se mediat liberale në Serbi duhet të dalin fuqishëm kundër sulmin në Banjskë më 24 shtator sepse “ishte veprim katastrofik nga ana e Serbisë”.

“Sepse kini kujdes, ata persona që përshkrim të punës e kanë të pengojnë kalimin e armëve me vlerë pesë milionë euro përtej kufirit, MUPi, BIA, ata që paguhen për këtë, duhet ta pengojnë. E dinte apo jo Vuçiq, pasojat nga imazhi negativ dhe rënia e reputacionit dhe kapacitetit për negociata janë evidente”, thotë ai.

Në realitet, ai thotë se samiti i BE-së dhe SHBA-së në Washington, këshilli ministror dhe ardhja e diplomatëve janë shumë më të rëndësishme sesa diskutimi në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

“Sepse aty u prishën gjërat dhe aty u ra dakord që deri në shkurt të nënshkruhet një marrëveshje ligjërisht e detyrueshme dhe të ndërmerren hapa të fortë e të qartë kristal drejt zbatimit të Marrëveshjes së Brukselit dhe Marrëveshjes së Ohrit”, tha ai.

Prandaj hapësira për manovrim është zvogëluar, vlerëson Vujeviq, me vlerësimin se, siç e cilëson ai, “Vuçiq do të sillet si një tulipan i bardhë”.

“Ai tani po përpiqet të shpëtojë veten. Ai është i vetëdijshëm për pozicionin e tij të brendshëm politik, imazhi i tij është i turpshëm, jo ​​vetëm jashtë, por edhe brenda. Kjo është arsyeja pse ai tani po shoqërohet me njerëz të ndjerë politikisht”.

SHPËRNDAJE