Inteligjenca artificiale (AI) ka përjetuar një bum të paprecedentë vitet e fundit, duke bërë që shumë njerëz të frikësohen se në të ardhmen do të jetë në gjendje të kryejë detyra të kryera më parë nga njerëzit.

Ajo që po ndodh tani po hap mundësinë e ndërveprimit njerëzor me zgjidhjet e inteligjencës artificiale (“modelet e gjuhës”) dhe në një nivel mbresëlënës.

Hulumtimet janë publikuar tashmë që tregojnë se zgjidhjet e komunikimit/bisedimit të AI në të gjitha segmentet e matjes kanë një nivel më të lartë të IQ-së sesa mesatarja njerëzore dhe përshtatshmëri magjepsëse.

Në media dhe në rrjetet sociale, çdo ditë dalin informacione të reja për zgjidhjet që do të mundësohen nga inteligjenca artificiale, ndaj tani e dimë se së shpejti puna jonë me tabelat Excel do të jetë shumë më pak e mundimshme dhe do të hapet një botë me mundësi të reja.

Historitë se si ChatGPT dhe zgjidhje të ngjashme do të zgjerojnë në mënyrë dramatike aftësitë e motorëve të kërkimit si Google në të ardhmen janë bërë të zakonshme.

Duke pasur parasysh se sa mirë po shprehet ChatGPT, tani është e qartë se një sërë punësh në profesione që sigurojnë jetesën nga fjala e shkruar së shpejti mund të rrezikohen, ose gazetarët do të marrin një bashkëpunëtor të ri në formën e një zgjidhjeje të AI.

Por revolucioni i AI së shpejti do të jetë shumë më i gjerë se fjala e shkruar. Në një podcast të publikuar në rrjetet sociale, AI “luan” një gazetar dhe bashkëbiseduesin e tij ekspert, të cilët diskutojnë një temë shkencore në një mënyrë të pabesueshme.

SHPËRNDAJE