Një tren i parë për 18 vjet rrugës nga Beogradi në Kosovë. Në Prishtinë, kjo qasje e njëanshme është një provokim, ka shkruar sot mediat zvicerane me titull: Serbia provokon Kosovën me një tren (“La Serbie provoque le Kosovo avec un train”) in trasnmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Një tren, pikturuar me ngjyrat e flamurit serb dhe me nje mbishkrimin “Kosova është Serbi” ka pervouar sot te hej ne Kosovë, qe Prishtina e  ka konsideruar si një provokim.

Ky tren, i cili nga brenda është i zbukuruar me kopje të ikonave të manastireve ortodokse serbe do të lejojë banorët veriore të këtij territori “që të ketë komunikim më të mirë me Serbinë qendrore”, argumenton Marko Djuric, Ministri serb. Kurse  Prishtina i ka  bërë thirrje BE per të “ndaluar këtë proces të paligjshëm”, një tren hekurudhor që me ngjyrat e Serbisë paraqet një “provokim serioz” nga Beogradi.

Serbia dhe Kosova nenshkruar në vitin 2013 nën udhëheqjen e BE-së, një marrëveshje historike për normalizimin e marrëdhënieve. Konflikti i fundit që grisi ish-Jugosllavinë, luftën në Kosovë (1998-1999) ishte 13,000 të vdekur. Kjo çoi në shkëputjen e këtij rajoni populluar kryesisht nga shqiptarët, por që Serbia i konsideron vendlindjen e saj historike. Me mbështetjen e Rusisë, Beogradi nuk e njeh pavarësinë e shpallur nga Prishtina në 2008. Mbi 100 shtete e kanë bërë, duke përfshirë shumicën e vendeve anëtare  të BE-së

SHPËRNDAJE