“Atë ditë kemi qenë cak për tu ekzekutuar”, u shpreh sot gazetari i lënduar, Pleurat Salihu.

 

Ai para deputetëve në Komisionin për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal foli për provokimet që nisën nga “huliganët serbë”, para se të nisin sulmet ditën e premte në Leposaviq.

Në seancë dëgjimore me gazetarët e lënduar gjatë raportimit për ngjarjet në veri, të njëjtit kërkuan siguri dhe kushte për gazetarë për të kryer misionin e tyre të raportimit.

Kryetari i Komisionit për Media, Valon Ramadani deklaroi se ata që po krijojnë trazira në veri, po tentojnë t’i fshehin nëpërmjet dhunës ndaj gazetarëve.

“Ju urojmë shërim sa më të shpejtë të gjithë ju gazetarë që keni kryer obligim tuaj në formën më të mirë të mundshme. Falënderim edhe për raportimin e gjithë këtyre ngjarjeve që sot po ndodhin në veri, që ata po krijojnë ato trazira atje po mundohen t’i fshehin nëpërmjet dhunës ndaj juve si gazetarë dhe makinave që i kemi parë”, tha ai.

Gazetarja nga RTK, Venera Xhoxhaj tregoi ngjarjen e ditës së premte, kur ajo dhe kameramani u sulmuan nga protestuesit serbë.

“Mendoj që kemi bërë punën tonë në gjendje të jashtëzakonshme atë ditë. Kemi pësuar lëndime nga ai rrebesh gurësh, super të mëdhenj. E gjithë situata ka ndodhë aq shpejt, i përgëzoj kolegët, konsideroj qe profesioni i gazetarit është mision”, tha ajo.

Përmes videos që e bëri vet, Xhoxhaj shtoi se u dëshmua dhuna e ushtruar ndaj gazetarëve.

“Atë ditë kanë ndodhur dy gjëra, e para më shumë se brutalitet, pastaj ajo që jemi munduar që të sigurojmë atë video, në zgjidhjen e kameramanit, e Dukagjinit që e ka menduar, ajo nuk ka qenë zgjidhje…Konsideroj që të mendohet për mundësinë e krijimit të kushteve për gazetarëve. Ne kemi marrë jeleka antiplum dhe helmetat, por ky është provokim, sepse je cak i sulmit edhe më shumë”, shtoi ajo.

Edhe kameramani Bardh Bekteshi tha se shpreson se ekipet tjera që do të shkojnë për raportim në veri, do të jenë më të sigurt.

“Vet ndjenja që shkon e hyn mes tyre, e nuk ke kurrfarë sigurie, nuk është ndjenjë e mirë. Pritem se nuk na sulmojnë në atë mënyrë, ata kur kaloi ministri u shfryn te ai, e pastaj u kthyen tek ne”, shtoi ai.

Të premten (16 qershor) në Leposaviq janë sulmuar ekipet e mediave. Policia ka informuar se në afërsi të komunës së Leposaviqit nga individë dhe grupe kriminale janë sulmuar fizikisht në mënyrë brutale 9 gazetarë të mediumeve të ndryshme të Kosovës dhe është hedhur një mjet, dyshohet shok bombë. /kp/

SHPËRNDAJE