Teksa vende të tëra janë paralizuar nga karantina e jetët e miliarda njerëzve janë cenuar nga koronavirusi, shumë shpresa janë varur tek ajo që shihet si mënyra më e mirë për fundin e pandemisë: vaksina.

Por ekziston një mundësi, sipas CNN, që ajo të mos zhvillohet kurrë, dhe kjo nuk do të ishte e paprecedent. Në rast se kjo ndodh, atëherë shoqëritë, në vend që ta fshijnë Covid-19, mund të mësojnë të jetojnë me të. Qytetet do të hapeshin ngadalë dhe disa liri do të kthehen nëse ndiqen rekomandimet e ekspertëve.

Testimi dhe gjurmimi fizik mund të bëheshin pjesë e jetës sonë në periudhën afatshkurtër megjithëse një udhëzim i papritur për tu izoluar mund të mbërrijë në çdo kohë. Një mundësi e tillë, sipas gjigantit mediatik amerikan, po merret parasysh me shumë seriozitet nga mjaft ekspertët sepse diçka e tillë ka ndodhur më parë.null

“Ka viruse ndaj të cilëve ne ende nuk kemi zhvilluar një vaksinë”, thotë doktor David Nabarro, profesor i shëndetit global në Imperial College London, i cili gjithashtu shërben si një i dërguar i veçantë i Organizatës Botërore të Shëndetit për pandeminë e Covid-19.

“Ne nuk mund të bëjmë supozime absolute se vaksina do të shfaqet apo se do t’i kalojë të gjitha testet e efikasitetit dhe sigurisë”, shton ai.

Një numër i madh specialistësh megjithatë janë të bindur se vaksina e Covid 19 do të arrijë të zhvillohet, e këtë bindje të tyre e ushqen dhe fakti që në ndryshim nga sëmundje si HIV-i apo malarja, koronavirusi nuk pëson mutacione aq të shpejta.

“Është absolutisht thelbësore që të gjitha shoqëritë kudo të futen në një pozicion ku të jet në gjendje të mbrojnë veten kundër koronavirusit si një kërcënim i vazhdueshëm, dhe të jenë në gjendje të vazhdojnë jetën shoqërore dhe aktivitetin ekonomik me virusin”, i thotë Nabarro CNN.

Shumica e ekspertëve mbeten të sigurt se një vaksinë Covid-19 do të zhvillohet përfundimisht; pjesërisht sepse, ndryshe nga sëmundjet e mëparshme si HIV dhe malarja, koronavirusi nuk krijon mutacione me shpejtësi.

Shumë, duke përfshirë drejtorin e Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, Dr. Anthony Fauci, sugjerojnë se vaksina mund të krijohet brenda një viti deri në 18 muaj. Shifrat e tjera, si Zyrtari Kryesor i Mjekësisë në Angli, Chris Whitty, janë përkushtuar drejt fundit më të largët të spektrit, duke sugjeruar që një vit mund të jetë shumë shpejt.

Por edhe nëse zhvillohet një vaksinë, sjellja e saj në realizim në ndonjë prej këtyre afateve kohore do të ishte një veprim i pa arritur kurrë më parë.

“Asnjëherë nuk kemi përshpejtuar një vaksinë në një vit deri në 18 muaj,” i thotë CNN Dr. Peter Hotez, dekani i Shkollës Kombëtare të Mjekësisë në Houston. “Nuk do të thotë se është e pamundur, por do të jetë një arritje heroike. Ne kemi nevojë për planin A, dhe një plan B”, thotë ai.

Kur vaksinat nuk funksionojnë

Në 1984, Sekretarja e Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore e SHBA Margaret Heckler njoftoi në një konferencë për shtyp në Uashington, DC, se shkencëtarët kishin identifikuar me sukses virusin që më vonë u bë i njohur si HIV – dhe parashikoi që një vaksinë parandaluese do të ishte e gatshme për testim në dy vjet.

Gati katër dekada dhe 32 milion vdekje më vonë, bota është ende në pritje të një vaksine HIV.

Në vend të një përparimi, pretendimi i Heckler u pasua me humbjen e një brezi burrash homoseksualë dhe tronditjen e dhimbshme të komunitetit të tyre në vendet perëndimore. Për shumë vite, një diagnozë pozitive nuk ishte vetëm një dënim me vdekje; siguroi që një person do t’i kalonte muajt e fundit të braktisur nga komunitetet e tyre, ndërsa mjekët debatuan në revistat mjekësore nëse pacientët me HIV ishin me vlerë edhe për të kursyer.

Kërkimi nuk përfundoi në vitet ’80. Në 1997, Presidenti Bill Klinton sfidoi SHBA që të dilnin me një vaksinë brenda një dekade. Katërmbëdhjetë vjet më parë, shkencëtarët thanë se kemi mbetur ende rreth 10 vjet larg.

Vështirësitë në gjetjen e një vaksine filluan me vetë natyrën e HIV / AIDS. “Gripi është në gjendje të ndryshojë veten nga një vit në tjetrin, kështu që infeksioni natyror ose imunizimi i vitit të kaluar bën që mos t’ju infektojë vitin tjetër. HIV e bën atë gjatë një infeksioni të vetëm,” shpjegon Paul Offit, pediatër dhe specialist i sëmundjes infektive të cilët bashkë-shpikën vaksinën e rotavirusit.

“Ajo vazhdon të krijojë mutacione tek ju, kështu që është sikur të jeni të infektuar me një mijë fillesa të ndryshme HIV“, thotë Offit për CNN. “(Dhe) ndërkohë që krijon mutacione, gjithashtu është duke dëmtuar sistemin tuaj imunitar.”

HIV paraqet vështirësi shumë unike dhe Covid-19 nuk posedon nivelin e tij të pakapshmërisë, duke i bërë ekspertët përgjithësisht më optimistë për gjetjen e një vaksine.

SHPËRNDAJE