Bruksel/NATO, 2 shkurt -Në prag të  vizitës së shefit te NATO-s, Jens Stoltenberg në Kosovë, një  zyrtar ka deklaruar se kreu i NATO-së me një delegacion ushtarakë, do të takohet fillimisht me komandantin e KFOR-it, Gjeneral Major Giovanni Fungo si përfaqësues kryesor të bashkësisë ndërkombëtare dhe vendore në rajon. Sekretari i përgjithshëm i Aleancës do të ketë takime edhe me Hashim Thaçin, Isa Mustafën, Branimir Stojanovic dhe Enver Hoxhajn, ka njoftura zyrtari i NATO-s agjencin e lajmeve “Presheva Jonë”
Në orën 13:45 Stoltenberg do të ketë konferecë të përbashkët për shtyp me Kryeministrin, Isa Musfën, konferenca do të transmetohet drejtëpërdrejt në faqen e internetit të NATO-s.

 

Zyrtari i NATO-s: E ardhmja e Kosovës  dhe mbarë rajonit në Ballkan është Aleanca Veriatlantike 

Lidhur e  situatën  në Mitrovicë dhe murin serb në mes të qytetit, zyrtari i NATO-s per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ka deklaruar se  është një çështje tjet shqetësuese.

“Incidenti i fundit në lidhje me mur në Mitrovicë është një çështje shqetësuese. Ne e kuptojmë një marrëveshje është arritur për të hequr atë ».” tha zyrtari nga press i NATO-s. (« The recent incident with regard to the wall in Mitrovica is a matter of concern. We understand an agreement has been reached to remove it »)

Sa i përket këmbimit të territoreve në mes të Kosovës dhe Serbisë, zyrtari shton se e ardhmja e rajonit të Ballkanit Perëndimor shtrihet në familjen euroatlantike.

“ E ardhmja e gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor shtrihet në familjen euroatlantike. Nuk do të ketë perspektivë reale për një të ardhme më të mirë në Kosovë, as për serbët e as shqiptarët, pa respektim të plotë të të drejtave të njeriut dhe për të drejtat e të gjitha komuniteteve” pohon zyrtari.

“KFOR-i do të marrë të gjitha masat  që konsiderohen të nevojshme për të mbajtur një ambient të qetë dhe të sigurt në Kosovë gjatë gjithë kohës, në përputhje me mandatin e tij të OKB-së. Ne mbështesim plotësisht sponsorizuar nga BE dialogun Beograd-Prishtinë dhe në rritje normalizimin në Kosovë. Prandaj, mbetet shumë për t’u bërë për një normalizim të plotë të sigurisë dhe situatën politike në Kosovë. Më shumë duhet të bëhet për të lënë të kaluarën prapa dhe t’i kthehemi  te ardhmes.” thotë në vazhdim zyrtari Alencës Veritalantike nga Brukseli.

Se si komenton deklaratat e presidentit serb Nikolic për lufte dhe deklarata tjera me këtë fjalor  agresiv  zyrtari i Aleancës ndër të tjerash.

“Të gjitha partitë në Kosovë duhet të tregojnë përmbajtje dhe të përmbahen nga veprime provokuese ose deklarata. Ne vazhdojmë të inkurajojmë të gjitha palët që të angazhohen në dialogun politik dhe të punojnë drejt një Kosovë më të sigurtë që përmirëson jetën e të gjithë atyre që jetojnë atje. Prania e KFOR-it të NATO-s dhe marrëveshja të lehtësuar nga BE në mes të Beogradit dhe Prishtinës kanë rezultuar në përmirësime të qëndrueshme në situatën e sigurisë.”, ka shtuar zyrtari i NATO-s

Në  fund rreth  vërshimit të forcave serbe në  Luginën e Preshevës dhe furnizimit me aramtim të  Serbisë nga Rusia dhe Bjeluria zyrtari i Alencës Veritlantike për “Presheva jonë” ka pohuar se NATO mbetet e angazhuar për ta ruajtur stabilitetin dhe sigurinë e Kosovës.

“NATO mbetet e angazhuar plotësisht për stabilitetin dhe sigurinë e Kosovës dhe të misionit të ja në rajon. KFOR në Kosovë dhe në  Ballkan  mbetet i pandryshuar: për të mbajtur një ambient të qetë dhe të sigurt dhe për të siguruar lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit në Kosovë. NATO do të vazhdojë për të siguruar KFOR-in me forcat dhe aftësuar dhe te nevojshme  që i duhen për te  kryer misionin e saj ne rajon.”

SHPËRNDAJE