EXCLUSIVE PËR « PRESHEVA JONË » Ambasadori austriak Volfgang Petritsch duke përshendetuar dialogun mes Kosovës dhe Serbisë dhe për Luginën e Preshevës i ka deklaruar për agjencisë sonë se “unë përkrahi reciprocitetin mes statsusit të pakicave,  sepse e do të ishte e pa logjikshme që serbët e Kosovës të priveligjohen ndërsa ata të Preshvës, Bujanocit dhe Medvegjës të injorohen apo diskriminohen. Ky mosrrespktim i këtij reciprcioteti mes pakicave në këta dy vende fqinje jo vetëm se është në kundërshtim me normat dhe standardet ndërkombëtare,  porse edhe nuk i kontribuon fqinjësisë së mirë dhe të ardhmes së rajonit..“

 

Intervistë ekskluzive me Volfgang Petritsch, abbsador austriak dhe ish.-kryesuaes i Konferencës së Rambujes për Kosovën  


Gjenevë, 1 prill / AIK-Presheva Jonë

 

Duke përëndetur fillimin e dialogut mes palës  kosovare dhe serbe në Bruksell ambasadori austriak Volfangn Petritsch në një bisedë për  AIK « Presheva Jonë »  ka vlerësuar lartë fillimin e  dialogut mes Kosovës dhe Serbisë, që sipas tij  “ky proces është një shenjë e mrië e paqes dhe stabilietit në rajon për një e perspektivë më të mirë të ktyre dy vendeve fqinje“ 

 
Ndërsa, se si i komenton zhvillimet e fundit në Kosovë, sidomos rreth kushtetutës së Kosovës rreth presidentit të vendit ambasadori austirak keto zhvillime i konsideron si dicka normale për vendet në tranzicion..Madje sipas tij “këso lëvizje politike kemi  edhe sot e kësaj dite në vendet tjera demokratike dhe me pavarësi shumë më të të hershme se sa Kosova. Dje jam i bindur se edhe Kosova ka forca progresive, insitucione bashke me faktroin ndërkombëtar që edhe keto t’i kaloje pa pasoja..”

 

Se si i vlerëson deklaratat  z.Bexhet Pacolli se në  procesin e dialogut mes Beogradit dhe Prishtinës se  duhet rrespektuar repricitetin mes pakicës serbe dhe të  shqiptarëve të Luginës së Preshevës diplomati i lartë austriak z.Petritsch pohon se „një ide të tillë edhe unë përkrahi sepse e do të ishte e pa logjikshme që serbët e Kosovës të priveligjohen ndërsa ata të Preshvës, Bujanocit dhe Medvegjës të injorohen apo diskriminohen. Ky mosrrespktim i këtij reciprcioteti mes pakicave në këta dy vende fqinje jo vetëm se është në kundërshtim me normat dhe standardet ndërkombëtare,  porse edhe nuk i kontribuon fqinjësisë së mirë dhe të ardhmes së rajonit..“

 

Duke folur për dialogun mes palës serbe dhe kosovare si dhe deklaratat e  fundit të presidetnit serb Tadiq drejtuar Tiranës për rishqyrtim të kufijve ambasadori austiriak Volfang Petritsch në vazhdim për  « Presheva Jonë » është shprehur se „propozimet apo idetë e presdientit serbë jo që nuk janë serioze,por edhe të rrezikshme dhe nuk i kontribuojnë paqes dhe stabilitetit në rajon aq më tpër kur serbia sot pretendon të jenë nesër pjesë e familjes së madhe të BE-së. Dkeltata e Tadic i takojnë të së kaluarës, i takojnë shekullit 19 për cka nuk ka kthim më mbrapapa dhe Serbia duhet ta pranoj deshi apo nuk deshi  realitetin me shtetit e ri fiqnjë, Kosovën dhe të dy vendet tash e tutje duhet punojnë dhe inevstojnë për një perspektivë të mirë duke i kontribuar dialogut teknik të filluiar në Bruksell për zgjidhjen e problemeve në favor të qytetareve të Serbisë dhe Kosovës. Unë nuk di arësyerat pse ai e ka lëshuar ket deklaratë, për cështjen e kufijve, për marketing politik para elektoratit serbë apo për dic tjetër..Por, sido që të jetë keto deklarata të Tadicit drejtuar Tiranës rreth kufijve mund të kuptohet si provokim dhe ftesë për luftë të re ndërballkanike të cilat konflikte unë mendoj se kanë përfunduar pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Prandaj, deklarat e tilla tëpamatuar do të thoja se ato nuk i kontribuojnë të së ardhmes dhe perspktivës si dhe nuk do të ishin në interes të askujt  në rajon, në vend të parë të Serbisë kur dihet struktura e minoriteve në këtë ish-republikë jugosllave..“

 

Ndërsa akuzat e disa qarqeve serbe kundër Petritshc se edhe ai cenka fajtor për shkak „trafikut të organave“, ambasadori Petritsch duke qeshur në fund thotë për agejncinë tonë se „Akuzat e tilla jnaë redikulë. Për Beogradin janë të gjithë të këqinj nëse nuk mendojnë si  ata dhe tamam halli, sikur Evropa të mendoj sikur disa politikaj në Beograd. Mendimet e Serbisë u dëshmuan në luftën e fundit në Kosovë. Por, unë jam optimsit se gjithë serbët nuk mendojnë sikur ish-diktatori Millosheviq dhe unë mendoj se në këtë vend ende ka forca demokratike dhe progresiste që ia dojnë të mirën vendit, jnaë kundër urrejtjes dhe të përcaktuar që vendie tyre ta shpienë drejt familjes së madhe Evropiane..por gjitha keto duhet merituar sikur Serbia ashtu edhe Kosova..“ 

SHPËRNDAJE