diapsoreeTiranë, 19 nëntor  -Në krYeqytetin shqiptar ne Tirane ka nisur punimet Samiti i parë i Diasporës Shqiptare ku po marirn pjese mbi 600 pjesëmarres. Në këtë samit po marrin pjesë personalitete të politikë shqiptare, ku i pranishëm është edhe kryeministri Edi Rama dhe presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi. Samit do të mbyllet neser pas nje ser aktivitetesh. Fjalën hapjes e ka mbajtur ministri i Jashtëm i Shqipërisë, Ditmir Bushati, i cili vleresoi lart rolin dhe kontributin e diaspores shqiptare, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Jonuz Musliu: Mbi 50 mije shiptare nga Lugina e Preshevës ne diaspore. Vetëm ne Zvicer kemi mbi 20 mije sish.. 

dipasppssDiaspora shqiptare ka “zbretur” në Tiranë dje në një samit të parë të këtij lloji qe po mbahet ne Tiranë nën patronazhin  e Qeverisë shqiptare (18-20 nëntor) ku po marrin pjese kresisht lidere, e perfaesues te shiptareve nga diaspora (Zvicra, Gjermania, Franca, Belgjika, Amerika, Austria, Greqia, Italia etj…)

“Të dashur bashkatdhetarë kudo ku jeni, kam kënaqësinë dhe nderin e posaçëm t’u ftoj të bëheni pjesë e Samitit të parë të diasporës shqiptare që do të mbahet në Tiranë nga data 18 deri në 20 nëntor të këtij viti. Ky takim historik në shkallë mbarëkombëtare besoj do të jetë një sprovë që do të na ndihmojë të diskutojmë dhe të gjejmë të gjithë bashkë rrugët dhe mënyrat sesi mund të vihemi më mirë në shërbim të gjithçkaje që na bashkon dhe ndajmë me njëri-tjetrin, për të ruajtur dhe forcuar identitetin tonë kombëtar, për të mbrojtur dhe promovuar trashëgiminë tonë të pasur, e gjithçka tjetër që na bën krenarë që jemi shqiptarë. Mirë se të vini në Tiranë në nëntor për këtë sprovë të parë në këtë samit të parë të diasporës shqiptare”, ka thëne kryeministri shqiptar Edi Rama nikoqir i diapsores shqiptare.

Ndersa Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi tha se “kemi obligim si shtete që të kontribuojmë për ruajtjen e identitetit të diasporës..”

Ne samitin e quajtur “diaspora shqiptare” jane pare edhe liderë nga Lugina e Preshevës, që prezenca e tyre u komentua ne menyra te ndryshme, cka  shume kush ka shtruar pyetjen cfare e kërkuan aty, apo a ishte momenti qe ne këte takim te “diapsores shqiptare” domosdo te jenë edhe ata, kur dihet se shqiptaret e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës nuk jane diaspore, por pjese e trojeve shqiptare, pjesë e trungut te Shqiperisë, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Samitin per diasporen po e ndjek edhe kryetari komunes se Presheves Shqiperim Arifi. Kryetari i Preshevës me këte rast ka propozoi sot ne Tiranë që të caktohen prioritetet, ku me theks të veçantë, rëndësi më të madhe t’i jepet zhvillimit ekonomik, si parakusht për stabilitet ekonomik e social dhe politik. Ndryshe kryetari PVD-së Riza Halimi në kete samitin në Tiranë të ju eshte drejtua me dy pyetje Edi Ramës për shqiptarët e Luginës së Preshevës rreth gatshmerisë së homologut të tij serb Vucic  për ti zgjidh këto probleme e shipatreve ne Lugine, per diploamt,. tesktet shkollore etj..

 

Keshtu mendon  edhe drjtueis i KKSH-së Jonuz Musliu, kyretar i Kuvendit te Bujanocit njeherit ish-drejtue si SHP te UCPMB-së. “Samiti ne fjale kja rëndesine  e evte per diasporen tonë shqiptare. Prania ime si kryetar i Kehsillit Kombëtar Shqipitar ka aresyet e e veta te jem sot ketu, sepse aktualisht nga Lugina e Preshevës ne perendim gjendet mbi 50.000 mije shqiptare, ku vetëm ne Zvicer jane mbi 20 mije sish. Per shkaqet e ketij eksod, migracioni masovik dihet edhe boterisht, se ai po ndoidhe sot ekesja dite per shkak presionit dhe politikave diksriminuese të regjimit serb ne Luginën e Preshevës,. qe une do ta quaja si spastrim etnik..” ka deklaruar Jonuz Musliu kretar i KKSH-së gazetarit te “Presheva jonë” ne Tiranë qe po ndjek persëafermi Samitin e diaspores shqiptare.

 

Z.Musliu po ashtu ka replikuar dhe regaur n e Tiranë për koatat e studenteve shqiptare ne Luginë si dhe per mosnjohjen e diplomave nga Serbia, si viktime e pazarlleqeve te Beogradit dhe Prishtines ne bisedimet e Brukselit.  Sipas tij kjo mosnjoihje e diplomave po largon te rinj tane nga Lugina e preshvës  dhe po shton numrin e diaspores shqiptare në perendim.

 

Agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” ka mesuar se  ne samitin  e diaspores ne Tirane gjysma e pajesemrresve janë nga vendet perendimore mbi 300 sish. Diasporen shqipatre nga Zvicra ne Tiranë për triom dite rresht e  perfaqesuan Naser Mustafa, kryetar i Asociacionit të Bizneseve Shqiptare në Zvicër (ABSHZ) me seli ner Lozanë. dhe  Astrit Leka, kryetar i shoqates nderkombëare Solidest, njëherit iniciator i venies se bustit të  Skënderbeut ne qytetin  evropian dhe nderkombëtar ne Gjenevë.

SHPËRNDAJE