Poilcia kufitar e e Zvicrës (në bazel) ka hasur në një serb, që kontrabandn monedha Zvicër, monedha këto  nga kohët romake për t’u shitur në internet. Duke importuar këto pjesë monedhash (afro 400 pjesë)  me veturë në relacionin Serbi-Zvicrës, trafikanti serb  ka shkelur një sërë ligjesh, njfton agjerncia informative “Persheva jonë”

 

Bazel, 22 mars

Zyra për mashtrime doganore në  Bazel jka zbuilluar një kontbandist monedhsh, sipas agejncisë amerikne asociatted Press (AP) i arrstusar nga polcia zvceran eshte serbi  47 vjet në Kantonin e Solothurn. Serbi në Zvicer kishte arrituer të kishte kontrabanduar  374 monedha nga koha romake që i  kishte vënë në shitje në internet.  Policia kantonale ka phura se ky eshte  je skses i dognajreve zbulimin e kontrbandistit i cili përme sinterentit kuishte sjhituzr një sasi të amdhe monedhasha antike..
“Një studim fillestar kryer në bashkëpunim me Zyrën Federale të Kulturës ka zbuluar se monedhat e propozuara ishin pjesë origjinale nga epokës romake e cila datë nga 2 në 4  shekullin p.k.”, shpjegoi e enjte polcia kufitare e sigurisë të rajonit të Bazelit.

Duke importuar këto pjesë monedhash me veturë në relacionin Serbi-Zvicrës ( lors de voyages en voiture entre la Serbie et la Suisse, le trafiquant a violé toute une série de lois..)  trafikanti serb  ka shkelur një sërë ligjesh. Ai ka shkelur Aktin e Doganave dhe ligjin federal qeverisës TVSH.. Përveç kësaj, ajo duhet të përmbushë veprat penale me Ligjin federal mbi Transferimin Ndërkombëtare të Pasurisë Kulturore. Njeriu duhet të paguajë honorare për të importuar këto monedha të importuara ilegalisht pa lajmërim, si dhe një gjobë për detyrimet doganore dhe TVSH-së shmangën.. Zyra për mashtrim e Bazleit po ashut ka ngritur edhe një ankesë me prokurorinë për të Solothurn shkelje te ligjit federal mbi Transferimin Ndërkombëtare të Pasurisë Kulturore.

SHPËRNDAJE