Vehbi BAJRAMI nga Depca (Presheva) sot në Nju-Jork

Vehbi Bajrami lindi në fshatin Depcë në rrethinën e Preshevës, në vitin 1964, është publicist hulumtues shqiptar. Vehbi Bajrami e filloi punën si gazetar në muajt e parë pas hapjes së kësaj gazete dhe u bë redaktor e kryeredaktor i saj. Pas një stazhi rreth njëvjeçar si drejtor i Seksionit Shqip të “Zërit të Amerikës” në Washington, ai bleu gazetën “Illyria” në shtator të vitit 2006.  Vehbi Bajrami është autor i librit voluminoz “Shqiptarët e Amerikës” dhe librit në gjuhën angleze “My Trip to Holy Land” (Udhëtimi im në Tokën e Shenjtë).

Studioi letërsinë dhe gjuhën shqipe ne Universitetin e Prishtinës. Për disa vite ishte gazetar e redaktor i gazetës se studentëve “Bota e re” në Prishtinë. Në vitin 1990 emigroi në Amerikë. Gjatë viteve 1991-2003 punoi gazetar e Kryeredaktor i gazetës shqiptaro-amerikane “Illyria” në Nju-Jork.

Në nëntor 2003 iu botua libri voluminoz publicistik, me mbi 1000 faqe, “Shqiptarët e Amerikës”, nga shtëpia botuese “Sh.B. Albanian Publiching”. Aty përmblidhet historia e mërgatës shqiptare të kontinentit te ri, që nga viti 1850 e deri në fillimet e shekullit XXI. Këtë botim, Ismail Kadare, në Parathënien e tij, e ka quajtur “përpjekjen e parë serioze për të shkruar librin total mbi një nga diasporat tona më të fuqishme, diasporën shqiptare të Amerikës”.

Vehbi Bajrami merret me publicistikë hulumtuese në mesin e emigracionit shqiptar ne Amerikë.Vehbi Bajrami është emëruar Shef i Seksionit Shqip të Zërit të Amerikë Është i martuar dhe bashkë me gruan dhe fëmijën, jeton në Nju-Jork-ShBA.

 

Libri “Vizita ime në Tokën e shenjtë” nga autori preshevar Vehbi Bajrami

endra për Pluralizëm Islamik (CIP), një rrjet ndërkombëtar intelektualësh e gazetarësh të moderuar myslimanë, ulema dhe sheikë sufi, me qendër në Washington, ka kënaqësinë që të mbështesë botimin e librit “Vizita ime në Tokën e Shenjtë” të mikut dhe kolegut tim Vehbi Bajrami, kushtuar udhëtimit të tij në Izrael në 2008 dhe të ndihmojë në shpërndarjen dhe diskutimin e tij.

Vehbiu, duke udhëtuar haptas nëpër shtetin hebre si gazetar kryesor shqiptaro-amerikan, autor, botues dhe drejtues i gazetës “Illyria” në New York, tregoi guxim të madh. Ndonëse shumica e shqiptarëve janë myslimanë, ata, ashtu si shumë besimtarë të Islamit nëpër botë, dinë pak dhe u mungon informacioni i thjeshtë, i drejtpërdrejtë dhe i sinqertë për realitetet e jetës në Izrael.

 

Ai ka shprehur admirim për shumë aspekte të jetës në Izrael por edhe ka bërë pyetje të forta, shumica lidhur me njohjen e Republikës së Kosovës nga Izraeli. Ndërkohë që e përgëzojmë për këtë libër, në CIP e kuptojmë se një libër i tillë mund të tingëllojë si shumë kundërthënës mes shumë myslimanëve, mirëpo ne e mirëpresim atë si një kontribut në një debat i cili duhet të zhvillohet. Është dashur prej shumë kohësh tashmë që myslimanët të flasin me një ndershmëri të re për përplasjen 62 vjeçare ndërmjet Izraelit nga njëra anë dhe nga armiqtë e tij arabë e myslimanë, tashmë të udhëhequr nga Irani, në anën tjetër. Ne e urojmë Vehbiun që thyeu heshtjen mbi këtë temë; një akt që mishëron rolin, parimet dhe qëllimet e CIP-it, ndonëse Vehbiu nuk është anëtar i organizatës sonë.

Bashkohem me Vehbiun në falenderimin e Komitetit Amerikano-Hebre dhe të Konferencës së Presidentëve të Organizatave më të Mëdha Hebreo-Amerikane që bënë të mundur që një grup myslimanësh amerikanë të moderuar të udhëtonin nëpër Izrael. Po përmend këtu se edhe dy kolegë dhe miq të tjerë të ngushtë të mi, Presidenti CIP-it, Kemal Silay dhe Drejtori i CIP-it dhe udhëheqësi i komunitetit mysliman Shia në SHBA, Nawab Mousvi Agha, morën pjesë në të njëjtën vizitë që përshkruan Vehbiu.


Nuk ka komente

Bëhu komentuesi i parë!

Komentoni