Tani edhe paraplegjikët mund të ecin

Shkenca po përparon dhe tashmë pothuajse të gjitha sëmundjet janë të shërueshme. E reja e fundit nga shkenca vjen nga të sëmurët paraplegjik, të cilët tashmë mund të ecin vet. Një skelet i projektuar për ta do t’u mundësoj ecjen normalisht.

Shpresa e paraplegjikëve për të ecur tashmë mund të bëhet realitet. Këtë gjë e ka mundësuar shoqëria Ekso Bionics në Kaliforni, e cila ka realizuar projektin. Kjo pajisje funksionon si një skelet i vërtetë artificial dhe u mundëson ecjen personave që kanë pësuar lëndime të rënda të shtyllës kurrizore.

Pajisja funksionon me një bateri që ka energji për tre orë kohë dhe që është e karikueshme. Kjo pajisje është tejet e sofistikuar dhe vjen si evolucioni i disa projekteve të zhvilluara në ushtri. “Ky është vetëm fillimi”, tregon Eythor Bender, numëri një i Ekso Bionika. “Ne duam të ofrojmë një version komercial deri në vitin 2014 me çmime shumë të volitshme. Ky model, në fakt, kushton 100 mijë euro”, thotë ai.


Nuk ka komente

Bëhu komentuesi i parë!

Komentoni