Në MUP-i serb 11.635 kërkesa nga Kosova për t’u bërë “qyetetarë” të Serbisë

koserbi1Preshevë, 26 nëntor (AP)  -MUP serb ka pranuar 11.635 kërkesa nga Kosova për të qenë qytetarë të  Serbisë…Kosova nga Serbia ka importuar mallra me vlerë 1.200.000.000 €. Kufirin mes Republikës së Kosovës dhe asaj të Serbisë  për cdo ditë e kalonë nga 4,811 njerëz ose rreth 145 00 në muaj, kanë raportuar mediat serbe, transmeton agjecia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Shqiptarët e Kosovës blejnë pasuritë nga Presheva deri në Nish

passKoSerb1Kufi mes Kosovës dhe Serbis”ehtë i stërngarkuar me qarkullimin e njeteve dhe të njerëzve. Kjo narkesë vërhet  sidomos pas heqjes së tarifave nga Qeveria e Republikës së Kosovës.  Të dhënat e fundit tregojnë se nga Serbia në Kosovë hyjnë  rreth 145 000 pasagjrë në muaj  apo afro 5.000 njerëz në ditë.

Këto të  dhëna dhe vlerësime dalin nga Monitorimi i zbatimit të marrëveshjeve të lidhura ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në fushën e lëvizjes së lirë të njerëzve dhe mallrave  që po diskutohen në Beograd  në konferencën rajonale e organizuar nga Qendra për Rajonalizim në Novi Sad me moton “Hapat për të zbatimi i plotë i marrëveshjes për lëvizjen e lirë të mallrave dhe njerëzve .”

Në një raport të përgatitur nga një grup ekspertësh  është thënë se 12.86 për qind , pra 296 997 persona të përdorur ID e Kosovës gjatë kalimit në Serbinë qendrore , duke përfaqësuar një rritje të dyfishtë në krahasim me muajt e parë të zbatimit të rregullores për kontrollin e kufirit mes Kosovës dhe Serbisë.

Vec kësaj që nga marsi i vitit të kaluar deri në fund të qershorit të këtij viti Ministrisë së Punëve të  Brendshme e Republikës së Serbisë iu janë dorëzuar 11.635 nga Kosova për të qenë qytetarë të  Serbisë..

Ka pasur , siç thuhet në raport , një numër i madh i abuzimeve gjatë ndryshimin e vendbanimit dhe lëshimin e dokumenteve të udhëtimit . Kosvarët po ashtu dke fiuar apsapotën serbe vazhdojnë të blerjnë pasuri të patundshme në jug të Serbisë edhe ate deri në Nish, ka skruar sot gazeta serbe “Politika”, transmeton “Presheva jonë”.

” Skema ” është si më poshtë : paratë serb shqiptar për të blerë një apartament dhe për të regjistruar emrin e tyre dhe pas verifikimit të shitjes në gjykatë , ka nënshkruar një kontratë që shqiptari paska  huazuar të holla nga një serb, për atë që e ka blerë si garanci të pronësisë . Atëherë del se serbi “nuk ka të holla ” për të shlyer kredin (borxhin)  dhe këhtu shqiptarët bëhen pronar të banesave.

Sfida më e madhe në kontekstin e zbatimit të marrëveshjes për lirinë e lëvizjes thekson në fushën e sigurimit te”utomjeteve , që nga kostoja e lartë e këtij sigurimi mund të rrezikojë lirinë e lëvizjes . Pronarët e automjeteve me targa të Kosovës duhet të paguajë një politikë të sigurimit prej 100 € kur të hyjnë në Serbi  dhe kjo është e vlefshme për 30 ditë . Në anën e Kosovës , çmimi është vtëm 40 euro për 15 ditë .

Kur është fjala për lëvizjen e mallrave , thuhet , ndër të tjera , që nga viti 2008 . deri në vitin 2012 . Kosova kishte një bilanc negativ të tregtisë me Serbinë , me 39.500.000 e eksporteve , duke zënë 3.2 për qind të eksporteve vjetore . Në anën tjetër , gjatë të njëjtës periudhë , Kosova nga Serbia ka importuar mallra me vlerë 1.200.000.000 € , duke zënë rreth 11 për qind të importeve vjetore .


Nuk ka komente

Bëhu komentuesi i parë!

Komentoni