PO VIJNE MUSLIMANET E RINJ…

Dr. Shefqet KRASNIQI

Sa i mirë është ky Islam, gjithherë dhe çdo herë i nxitë muslimanët që të bëjnë punë të mira dhe atë sa të munden. Muslimani i mirë në Ramazan dhe i mirë jashtë tij, i mirë për veten, i mirë për shoqërinë, i mirë për njerëzit, e i mirë edhe për kafshët.

Jemi ende në Ramazan, apo thënë më mirë, në dhjetëditëshin e fundit të tij. Jemi në këtë pjesë, në të cilën angazhimi i besimtarëve në adhurim bëhet në mënyrë më intensive. Kësisoj, një natë të errët dhe me vranësira derisa po shkoja në Xhaminë e Madhe për ta falur namazin e natës, pra bëhet fjalë për kohën pas mesnatës, rastisa në diç të bukur dhe të këndshme. Pashë se, jo vetëm Xhamia, porse edhe oborri i saj ishte mbushur plot me djem dhe vajza të reja, bile disa kishin dalë edhe në rrugë…

 

Kjo gjë më bëri të mendoj: a thua vallë pse kanë ardhur gjithë këta të rinj?! Pse nuk janë duke fjetur e pushuar, apo duke pirë kafe me shoqëri, si shumë të tjerë, por kanë ardhur në xhami në këtë kohë?! Çka donë këta njerëz, apo çfarë i motivon ata të vinë në këtë kohë?!

Sigurisht, nuk kanë motive tjera veçse ato të adhurimit. Këta, sikur shumë bashkëmoshatarë të tyre anembanë botës, e dinë se janë në muajin e Ramazanit dhe se shenjtëria e madhe e këtij muaji bënë që këta njerëz, jo vetëm ta kalojnë ditën me agjërim e përkushtim ndaj të madhit Zot, porse edhe natën ta kalojnë duke e madhëruar Krijuesin, duke e lutur Atë, duke medituar, duke kërkuar falje, plotësim dëshirash, etj. Këta njerëz kanë kuptuar se mëshira e Zotit është më e madhe në muajin ramazan, se janë më afër faljes së Tij, më afër plotësimit të dëshirave dhe pranimit të lutjeve. Në veçanti kur e kanë parasysh fjalën e të Dërguarit [alejhiselam]: “Veproni mirë gjatë tërë jetës (tërë kohës), dhe mundohuni të paraqiteni para mëshirës së Zotit të juaj. Ngase Zoti juaj ka momente kur mëshiron e falë më shumë. Lutne Zotin tua mbuloj marret dhe t’ju forcoj në momente të pa volitshme.”

Po, të nderuar, myslimani vepron mirë gjatë gjithë jetës së tij dhe çdo herë ka parasysh Lartmadhërinë e Zotit të tij, gjithmonë duke u përpjekur e synuar kënaqësinë e Tij. Mirëpo në disa kohë dhe disa vende  më shumë. Sepse jo gjithherë mëshira e Allahut është e njëjta ndaj robërve të Tij, dhe njeriu, siç thotë populli, ‘nuk e di ku e fiton dhe ku e humb atë.’ Nuk e di a e fiton mëshirën e Tij natën apo ditën, kur je vetëm apo kur je në publik, në ramazan apo jashtë tij, në iftar apo në syfyr. Mirëpo, megjithatë, ai mundohet t’i zgjedh vendet dhe kohën që të jetë sa më afër pranimit të tij në qiell lartë. Këta të rinj kanë ardhur në këtë natë për të kërkuar kënaqësinë e Zotit të tyre. E si mos ta shfrytëzojnë këtë muaj dhe këto net të fundit të këtij muaji kur në njërën prej këtyre netëve pritet të jetë nata e Kadrit, e quajtur në popull “nata e madhe”, e cila është më e vlefshme sesa një mijë muaj siç është cekur në Kur’an. Si mos të mblidhen në xhamia për tu lutur, kur Allahu ka thënë: “Ju shpejtoni kah punët e mbara” (el-Bekare: 148). E nëse në Ramazan nuk shpejtojmë dhe nuk garojmë në punë të mira atëherë vallë kur do ta bëjmë atë?

Sa i mirë është ky Islam, gjithherë dhe çdo herë i nxitë muslimanët që të bëjnë punë të mira dhe atë sa të munden. Muslimani i mirë në Ramazan dhe i mirë jashtë tij, i mirë për veten, i mirë për shoqërinë, i mirë për njerëzit, e i mirë edhe për kafshët.

Më thoni ku ka kështu si në këtë fe madhështore?! Ku mund të gjeni më të mëshirshëm sesa muslimanët, ku ka më solidar se sa muslimanët, për çdo ditë duke shtruar iftare, duke u dhënë njerëzve me ngrënë e me pi, duke ju dhënë lëmoshë fukarave, duke i ndihmuar njëri tjetrit. Lum për ne që kemi këtë Islam, lum për ne për këtë Ramazan, për madhështinë e kësaj feje!!!

Allahu na e ruajt këtë fe dhe na e pranoftë këtë ramazan dhe çdo punë tjetër të hairit që e bëjmë!


5 Komente

 1. Luginaa, August 12, 2012:

  Luginaa shpesh pe ngon kete hoxhe pi Prishtine, po mire po thue i mire ki islam, i mire musliman, po hoxhe cka ke ti arab indonezian, malazias, zezak, apo shiptar. Nihere hoxhe bonu shiptar i mire, po tona musliman i mire.Luginaa e vjeter thote lehte osht mu bo edhe musliman, edhe arab, edhe indonezian, edhe anglez, edhe gjerman, po veshtire shiptar, se tur e krej shiptar kah dashuria per ato qi sjone.Po more hoxhe po me duket ship po fol apo arabisht, se po e shof po vishesh arapce, me ni veshje veziersh te otomanise e jo ship e hoxhe.Po i mba ders te rive dhe je knaq kur i ke pa naten ne oborr te xhamis, jo hoxhe na ate kohe ata e kane pase vendin te flejne , te pushojne se nata o per pushim, fjetje e dita per mesim dhe edukate.Po hoxho ata kane nevoje per mesim mu bo inxhiniere i mire, agronom i mire i mire, astronom, mjek i mire, pedagog i mire, se musliman bohet kur te doje edhe pas 60 vjeteve, del ne pension e fillon falet, lutet, po Zoti i fal se ka dhon kontribut atdhetar e pastaj ju ka dhone zotit dhe fese.Hoxho te lutemi per vellazri shiptare, ne Cameri, ne Lugine, maqedoni, Kosove se allahile xhahila jemi bo, nuk po duhemi si vlla e lame guhen tone te nones, e po mesojne anglisht, arabisht.
  Hoxho i Madhi Allah fal edhe mjekun e mire, edhe inxhinierin e mire, edhe shkencetarin e mire shiptar e jo vetem muslimanin e mire, Hoxho lutu per te miren e guhen se nones se allahile u bome cka nuk u bome, musliman araba, turke, angleze. Luginaa oshiptar musliman, e jo musliman shiptar.Duhet ta dojme siptarin e jo me shume popujt tjere, do anglez, do arabe.
  Hoxho jemi bo pik e pese, vella vellane nuk e njef, inceste boll, krejt te kqijat te shtetet muslimane, Siri, Libi, po na duhet shiptar.
  Me shnet Luginaa

 2. luginaa, August 16, 2012:

  luginaa nderon ALmusliminin dhe nuk e shan, se ki nuk dika tjeter, po edhe feja nuk e lejon te shaje, hoxhe i vockel koka çillue ne Lugine te Presheves.
  Luginaa e fillon xhevapin jo me Ajnshtajnin, se ki Almuslimi nuk e pranon shkencen Anshtajnit, se shkenva, relaviteti i tij bie ndesh me fene e Almuslimit, po e nisi me te Madhin Sami Frasheri, qe ki Almuslimi e do tjere po mundohen ta imitojne, kurr s bohet:

  “Shqipëtari është shqiptar përpara se të jetë mysliman a i
  krishtenë”. Sami Frashëri

  Luginaa nderon veprat e hoxhe Krasniqit edhe pjesemarrjen ne UCK, po luginaa lip pi ktij te neroje guhen shipe dhe shiptarine, e jo qish deklarohen do hoxhe, ti Al muslimi, Musliman shipat, po shiptar musliman me guhe shipe, se sbon nrishe.
  Sa per komentin tim a kom te drejte vetem po i paraqese do shenime, qe vertetojne te thonmet e mia:

  Ja
  disa dallime mes vendeve te Perendimit, Izraelit dhe muhamedaneve, te dhenat
  jane bazuar kryesisht nga nje studim i nje myslimani, Hafez AB Mohamed: Drejtor
  i Përgjithshëm, Al Baraka Bank:

  Popullsia
  e Hebrenjeve ne mbare boten: 14 milion – Ne 105 vitet e fundit, 14 milion
  hebrenj kane fituar 180 cmime Nobel.

  Popullsia
  e myslimaneve te botes: 1.5 miliard – Kane fituar vetem 3 cmime Nobel.

  Per cdo
  Hebre jane 107 myslimane. Hebrenjte perbejne vetem 0.25% te popullsise se
  botes, por kane fituar mbi 20% te cmimeve Nobel

  14 milion
  izraelite i kane dhene botes shume me shume se e gjithe bota myslimane prej 1
  miliard e gjysem njerezish.

  E gjitha
  bota myslimane (rreth 60 shtete) ka vetem 500 Universitete

  Vetem
  Amerika ka plot 5758 universitete

  Shkrim e
  kendim ne boten e Krishtere: 90%. Ne vendet me te zhvilluara arrijme ne
  shkallen maksimale: 100%

  Shkrim e
  kendim ne boten myslimane 40%. Ne asnje vend mysliman nuk i afrohemi shifres
  maksimale.

  E gjithe
  bota myslimane nuk ka as nje Universitet te vetem qe te renditet ne 500
  Universitetet kryesore te botes.

  Ne vendet
  e krishtera e perfundojne shkollen fillore mbi 98% te popullsise

  Ne vendet
  myslimane vetem 50%.

  Ne vendet
  e krishtera mbi 40% e popullsise kryejne universitetin

  Vetem 2%
  ne boten myslimane.

  Vendet e
  islamit kane mesatarisht 230 shkencetare per 1 milion banore.

  Amerika
  ka 5000 per milion.

  Bota e
  krishtere ka 1000 teknike per 1 milion banore.

  Bota
  myslimane vetem 50.

  Bota e
  krishtere shpenzon 5% te prodhimit te brendshem per hulumtime dhe zhvillim

  Myslimanet
  vetem 0.2%

  Ne
  Pakistan nga 1000 qyterare lexojne gazeta ditore vetem 23

  Ne
  Singapor, Azi (me shumice Budiste dhe te Krishtere) nga 1000 qytetare 460 prej
  tyre lexojne shtypin ditor.

  Ne
  Britani 1 milion qytetare kane ne dispozicion 2000 tituj librash

  Ne Egjipt
  vetem 17.

  Eksporti
  i produkteve te teknologjise se larte nga Pakistani eshte vetem 0.9% te
  eksporteve te tij.

  Ne
  Arabine Saudite eshte 0.2%

  Kuvajti,
  Maroku dhe Algjeria 0.3%

  Vetem
  Singapori eksporton 68%.

  Mbi 99%
  te shteteve te krishtera jane Demokratike.

  Asnje
  vend mysliman nuk eshte demokratik.

  Shpresoj
  qe shqiptaret t’i kene lexuar me kujdes krahasimet, apo ndryshimet si nata me
  diten dhe mos te mbesin viktima te ideologjive te huaja antishqiptare dhe
  antinjerezore. Shqiptari i vertete nuk e meriton islamin, nuk e meriton ferrin
  islamik sepse eshte krijese e gjalle dhe jo nje gur pa ndjenja. Jo islamit, Po
  dashurise e zhvillimit.

  Me shnet luginaa

 3. luginaa, August 17, 2012:

  luginaa nderon ALmusliminin dhe nuk e shan, se ki nuk dika
  tjeter, po edhe feja nuk e lejon te shaje, hoxhe i vockel koka çillue ne Lugine
  te Presheves.

  Luginaa e fillon xhevapin jo me Ajnshtajnin, se ki Almuslimi nuk e pranon
  shkencen Anshtajnit, se shkenva, relaviteti i tij bie ndesh me fene e
  Almuslimit, po e nisi me te Madhin Sami Frasheri, qe ki Almuslimi e do tjere po
  mundohen ta imitojne, kurr s bohet:

  “Shqipëtari
  është shqiptar përpara se të jetë mysliman a i krishtenë”. Sami Frashëri

  Luginaa nderon veprat e hoxhe Krasniqit edhe pjesemarrjen ne
  UCK, po luginaa lip pi ktij te neroje guhen shipe dhe shiptarine, e jo qish
  deklarohen do hoxhe, ti Al muslimi, Musliman shipat, po shiptar musliman me
  guhe shipe, se sbon nrishe.

  Sa per komentin tim a kom te drejte vetem po i paraqese do shenime, qe
  vertetojne te thonmet e mia:

  Ja
  disa dallime mes vendeve te Perendimit, Izraelit dhe muhamedaneve, te dhenat
  jane bazuar kryesisht nga nje studim i nje myslimani, Hafez AB Mohamed: Drejtor
  i Përgjithshëm, Al Baraka Bank:

  Popullsia
  e Hebrenjeve ne mbare boten: 14 milion – Ne 105 vitet e fundit, 14 milion
  hebrenj kane fituar 180 cmime Nobel.

  Popullsia
  e myslimaneve te botes: 1.5 miliard – Kane fituar vetem 3 cmime Nobel.

  Per cdo
  Hebre jane 107 myslimane. Hebrenjte perbejne vetem 0.25% te popullsise se
  botes, por kane fituar mbi 20% te cmimeve Nobel

  14 milion
  izraelite i kane dhene botes shume me shume se e gjithe bota myslimane prej 1
  miliard e gjysem njerezish.

  E gjitha
  bota myslimane (rreth 60 shtete) ka vetem 500 Universitete

  Vetem
  Amerika ka plot 5758 universitete

  Shkrim e
  kendim ne boten e Krishtere: 90%. Ne vendet me te zhvilluara arrijme ne
  shkallen maksimale: 100%

  Shkrim e
  kendim ne boten myslimane 40%. Ne asnje vend mysliman nuk i afrohemi shifres
  maksimale.

  E gjithe
  bota myslimane nuk ka as nje Universitet te vetem qe te renditet ne 500
  Universitetet kryesore te botes.

  Ne vendet
  e krishtera e perfundojne shkollen fillore mbi 98% te popullsise

  Ne vendet
  myslimane vetem 50%.

  Ne vendet
  e krishtera mbi 40% e popullsise kryejne universitetin

  Vetem 2%
  ne boten myslimane.

  Vendet e
  islamit kane mesatarisht 230 shkencetare per 1 milion banore.

  Amerika
  ka 5000 per milion.

  Bota e
  krishtere ka 1000 teknike per 1 milion banore.

  Bota
  myslimane vetem 50.

  Bota e
  krishtere shpenzon 5% te prodhimit te brendshem per hulumtime dhe zhvillim

  Myslimanet
  vetem 0.2%

  Ne
  Pakistan nga 1000 qyterare lexojne gazeta ditore vetem 23

  Ne
  Singapor, Azi (me shumice Budiste dhe te Krishtere) nga 1000 qytetare 460 prej
  tyre lexojne shtypin ditor.

  Ne
  Britani 1 milion qytetare kane ne dispozicion 2000 tituj librash

  Ne Egjipt
  vetem 17.

  Eksporti
  i produkteve te teknologjise se larte nga Pakistani eshte vetem 0.9% te
  eksporteve te tij.

  Ne
  Arabine Saudite eshte 0.2%

  Kuvajti,
  Maroku dhe Algjeria 0.3%

  Vetem
  Singapori eksporton 68%.

  Mbi 99%
  te shteteve te krishtera jane Demokratike.

  Asnje
  vend mysliman nuk eshte demokratik.

  Shpresoj
  qe shqiptaret t’i kene lexuar me kujdes krahasimet, apo ndryshimet si nata me
  diten dhe mos te mbesin viktima te ideologjive te huaja antishqiptare dhe
  antinjerezore. Shqiptari i vertete nuk e meriton islamin, nuk e meriton ferrin
  islamik sepse eshte krijese e gjalle dhe jo nje gur pa ndjenja. Jo islamit, Po
  dashurise e zhvillimit.

  Me shnet luginaa

  P.S. ne emen te lirise dhe te drejtes se shtypit duhet ta botoni komentin tim

 4. luginaa, August 24, 2012:

  Luginaa thote kur mos i thuaje ate qe nuk e njef-injorant, luginaa boll osht e meçme, bile nuk lodhet me hoxhallare te vockel,e qe i dredhojne faktet, jo per shekncen , por per teorine e relavitetit te Anshtajnit qe e permendi Allmuslimi, sa per lexim te kimise dhe fizikes nuk kom nevoje se tjeter kohe ishte ajo, shekulli VII dhe VIII kur llulezoi islami, por jo ki i tashmi i hoxhallareve si ti Allmuslimi. Noshta qish po thue ti-Allmuslimi paska ne Kuran shkence, por ti dhe hoxhallaret si ti nuk e spjegojne me fakte, por na japin derse tjera. Po nejse, luginaa edhe ni here po i citon argumetet shkencore e faktet, Allmuslimi kallzo ktu fakte e argumente, muhabet krejt po dime.

  Popullsia

  e Hebrenjeve ne mbare boten: 14 milion – Ne 105 vitet e fundit, 14 milio hebrenj kane fituar 180 cmime Nobel.

  Popullsia

  e myslimaneve te botes: 1.5 miliard – Kane fituar vetem 3 cmime Nobel.

  E gjitha

  bota myslimane (rreth 60 shtete) ka vetem 500 Universitete

  Vetem

  Amerika ka plot 5758 universitete

  Shkrim e

  kendim ne boten e Krishtere: 90%. Ne vendet me te zhvilluara arrijme ne

  shkallen maksimale: 100%

  Shkrim e

  kendim ne boten myslimane 40%. Ne asnje vend mysliman nuk i afrohemi shifres

  maksimale.

  E gjithe

  bota myslimane nuk ka as nje Universitet te vetem qe te renditet ne 500

  Universitetet kryesore te botes.

  Ne vendet

  e krishtera e perfundojne shkollen fillore mbi 98% te popullsise

  Ne vendet

  myslimane vetem 50%.

  Ne vendet

  e krishtera mbi 40% e popullsise kryejne universitetin

  Vetem 2%

  ne boten myslimane.

  Vendet e

  islamit kane mesatarisht 230 shkencetare per 1 milion banore.

  Amerika

  ka 5000 per milion.
  Baba i jem i ndjeri, rahmet past thojke: Biro, mos kqire kush je kone, po sot kush je.

  Me shnet luginaa

  P.S. Due argumente dhe fakte shkencore, jo luginaa mbaron me kaq

 5. luginaa, August 24, 2012:

  Luginaa thote kur mos i thuaje ate qe nuk e njef-injorant,
  luginaa boll osht e meçme, bile nuk lodhet me hoxhallare te vockel,e qe i
  dredhojne faktet, jo per shekncen , por per teorine e relavitetit te Anshtajnit
  qe e permendi Allmuslimi, sa per lexim te kimise dhe fizikes nuk kom nevoje se
  tjeter kohe ishte ajo, shekulli VII dhe VIII kur llulezoi islami, por jo ki i
  tashmi i hoxhallareve si ti Almuslimi. Noshta qish po thue ti-Almuslimi paska
  ne Kuran shkence, por ti dhe hoxhallaret si ti nuk e spjegojne me fakte, por na
  japin derse tjera. Po nejse, luginaa edhe ni here po i citon argumetet
  shkencore e faktet, Almuslimi kallzo ktu fakte e argumente, muhabet krejt po
  dime.

  Popullsia

  e Hebrenjeve ne mbare boten: 14 milion – Ne 105 vitet e fundit, 14 milio hebrenj
  kane fituar 180 cmime Nobel.

  Popullsia

  e myslimaneve te botes: 1.5 miliard – Kane fituar vetem 3 cmime Nobel.

  E gjitha

  bota myslimane (rreth 60 shtete) ka vetem 500 Universitete

  Vetem

  Amerika ka plot 5758 universitete

  Shkrim e

  kendim ne boten e Krishtere: 90%. Ne vendet me te zhvilluara arrijme ne

  shkallen maksimale: 100%

  Shkrim e

  kendim ne boten myslimane 40%. Ne asnje vend mysliman nuk i afrohemi shifres

  maksimale.

  E gjithe

  bota myslimane nuk ka as nje Universitet te vetem qe te renditet ne 500

  Universitetet kryesore te botes.

  Ne vendet

  e krishtera e perfundojne shkollen fillore mbi 98% te popullsise

  Ne vendet

  myslimane vetem 50%.

  Ne vendet

  e krishtera mbi 40% e popullsise kryejne universitetin

  Vetem 2%

  ne boten myslimane.

  Vendet e

  islamit kane mesatarisht 230 shkencetare per 1 milion banore.

  Amerika

  ka 5000 per milion.

  Baba i jem i ndjeri, rahmet past thojke: Biro, mos kqire kush je kone, po
  sot kush je.

  Me shnet luginaa

  P.S. Due argumente dhe fakte shkencore, jo luginaa mbaron me kaq

Komentoni