Preshevë, 9 prill  -Ideja e presdientit serb  Aleksasnder  Vuçiç për të rikrijuar “Jugosllavinë” e vdekur doli në Samitin e Sarajevës. Propozim ky i Vucicit, duker sikur te ishte me 1 prill, sepse shqiptarër nuk do të pranonin kete per dy gjëra,  një-për shkak shqiptaret jane popujt tjere jane shimice ne ballkan apo te ate “Jugoslalivnë”  eVucicit dhe dse dyti -shquiptzaret nuk janë sllavë!, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”ne komentin e saj redaksikonal.

Është Jugosllavi e vjetër, plus Shqipërinë. Kjo është një ide politike, por pa rrezikuar sovranitetin e tyre. Ajo do të nxisë ekonomitë tona. Ne kemi nevojë për ritmet e rritjes prej 4 për qind deri në 5 për qind në bazë vjetore, jo 3 për qind. Kjo nuk është e mjaftueshme, ka theksuar ai.

Sipas udhëheqjes politike të Prishtinës, kjo ka qenë arsyeja kryesore që ka përcaktuar gjithë marrëdhëniet e shqiptarëve me Serbinë.

Harta demografike dhe gjografike disa here ju kishte impnuar dhe ndryshuar per qllime pilitike Kosovës nen okupimin “jugosllav”. Në korrik të vitit 1945, Komiteti Qëndror i Partisë Komuniste të Jugosllavisë, organizoi një konferencë të komunistëve në Prizren, ku mori vendim që Kosova t’i bashkohej Serbisë. Kosova fitoi një lloj kushtetute më 1946, ndërsa shumica shqiptare fitoi statusin zyrtar të pakicës.

Historianët thonë se terrori shtetëror serb mbi shqiptarët shënoi rritje në vitet 50-të dhe 60-të. Në vitin 1966, ndodhi regjimi i ashtuquajtur i grumbullimit të armëve, si pasojë e të cilit mijëra shqiptarë braktisën Kosovën.

Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë…Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë. “Gadishulli Ballkanik deri ne vitin 1808 thirshe me emrin e vetautoktoneve si; Gadishulli Ilirik ose si; G. i Shiptareve”!

Merre me mend Vucic kekron krijimin e  “Jugollavise” edhe me Shqiperinë ?! qe nenkupton 8 milion përballë 6 apo 7 milione serbëve. Sipas agejncise  selajmeve “Persheva Jonë” ne Serbi aktulaisht ka 6 milion serbe kupto pa shqiptaret ne Preshevë, Sanxak dhe Beograd si pa 20 pakicat jtera ne Serbi.

Para Vucicit ka pasur edhe propzime tjera sikru Bllaknia apo siq ishte shteti më jeteshkurter mes Serbise dhe Malit te Zi..por te gjthe ato “shtete” ishin si fluska bore…

Ideja e presidenti serbe Vucic nuk eshte bash per t’u hedhur poshtë, pse jo, vetëme nëse ajo “Jugollavia”  do te  quhej “Jugoalbania” apo “Jugoiliria”. Themi keshtu sepse shqiptaret shumice në at “jugosllavi” nuk jan sllavë!, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” ne komentin e saj redaksikonal duke ju perjgigjur idese së Vucicit për ri krjimin e “Jugosllvisë”?!

Merre me mend nje sende qeka vdekur a mund te zhbehet, aq më teper kur nga “ai send” shume popuj, sidomos ai shqiptare  kane vuajtur dhe ishin me viktime e politikave  diskriminuese e regjimeve qe solli luftën dhe pamvaresine e Kosovës.

 

 

 

SHPËRNDAJE