Nga vjen emri i Amerikës

Në 22 Shkurt të 1512 vdiq Amerigo Vespucci, lundërtar, hartograf e tregtar, i cili sipas studimeve del ai i cili i dha emrin Amerikës, edhe pse jo me zgjedhjen e tij.

Saktësisht 500 vjet më parë gjeografi Martin Waldseemuller vizatoi dhe pagëzoi tokën e panjohur të zbuluar në perëndim. Më vonë ai vetë u pendua dhe nisi një proces që zgjat ende sot, Amerrik është ishte emri i një vargmali në nikaraguan e sotëm. Indianët Alonquin e quanin tokën e tyre Em- merika, dhe ka një Ommerika në gjuhën vikinge që përcaktonte vendet e largëta në veri-perëndim, Washingtonin e sotëm.


1 Komente

  1. xhafa, February 28, 2012:

    Ameriken e zbuloi i pari nje shqiptar,shume para kolombos e Vespuqitdhe pasi jetoi pak aty tha;Ketu qenka mire per jetes,me honger me i marre do dollare e me ik nga ke ardhe,pra HAMERIKE,me kohe gjuha ka hjek H se ne fonitiken e popujve indoeuropianevdhe te fisit autokton MAJA ishte pa ndikim keshtu mbeti emri AMERIK shume shqiptare te vjeter hala e quajne HAMERIKE

Komentoni