Markovic: Shqiptarët e Luginës me Abetare nga Shqipëria, nuk don të thotë se ata mund t'i bashkohen Kosovës

MINISTRI SERB MARKOVIC FLET PËR “PRESHEVA JONË”:

Sa i përket diplomave të studentëve të Luginës së Preshevës që  kanë studiuar në Kosovë,  Markovic në intervistën dhënë agjencisë informative “Preshev Jonë” ka deklaeuar se « jam optimist se marrëveshjet e arritura mes Beogradit dhe Prishtinës në Brukselle se shpejti do të impelmentohet dhe ky probleme i zvarritur qe sa vite duket se po i vjen fundi njëherë e përgjithmonë  »

 

Preshevë, 21 dhjetor/AIK-Presheva Jonë

 

Ministri i vetqeverisjes lokale dhe shefi i Trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë z.Milan Markovic ka thënë në një intervistë  dhënë agjencisë informative « Presheva Jonë » se  situata në Luginën e Preshevës është stabile dhe kemi bashkëpunim të mirë me autoriteteve  lokale në rajon, që sipas tij, qeveria serbe është duke punuar dhe ka në proces përmismin e jetëse dhe të drejtave të njeriut në këto vise.

 

Lidhur me atë se pse nuk ka Presheva ende univesritet, sikur serbët në Kosovë, sipas ministrit Markovic « siq e dini për të pasur një universitet nevoiten jo vetem kushte por edhe kaudro dhe mjete financiare..Ju siq  e dini ne fillimisht kemi nisur  me hapjen e disa fakulteteve që ne emndojmë se janë të domsodoshme, siq ishte ai i fundit, fakulteti Ekonmikë në Bujanoc, ku pjesa dërmuese janë studentë nga radhët e shqiptarëve..dhe gradualisht sipas nevojave do të hapen në të ardhmen edhe faklutete dhe degë tjera si motra nga universitet tjera të Serbisë.. »

I pyetur diplomave dhe dialogun mes Kosovës dhe Serbisë ministri Markovic në vazhdim për agjencinë tonë ka theksuar se « dialogu i filluar në Bruksell ka gjasa të jetë në rrugë të mabrë, sepse nga ai përfitojnë të gjithë dhe se vazhdimi i tij do të ishte në interes të palëve për një jetë më të mirë si ligjore ashtu edhe adminsitare dhe bashkëpunim ndër rajonal…sa i përket diplomave të studentëve tanë që që kanë studiuar në Kosovë, jam optimist se marrëveshjet e arritura mes Beogradit dhe Prishtinës në Brukselle se shpejti do të impelmentohet dhe ky problem i zvarritur qe sa vite duket se po i vjen fundi njëherë e përgjithmonë  »

 

Pyetjes vijues es e organizaat joqeveriatre sidomos ato që mbrojnë të drejtat njeriut ankohen për diskirminin e popullatës shqiptare në tri komunat e banuara me shumicë shqiptare, diskriminim ky sidomos në fushën e teksteve shkollore..Lidhur me ketë Markovic pohon se « në fushën e arsimimit, pra edhe të teskteve, bashkë me përmisimin e  të drejtave të njeriut për pakicat në Serbi, përfsihrë këtu edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës, janë në proces e sipër ku qveria jonë po punon në ektëd rejtim intesivisht. Kjo vërehet edhe në shkolla si në ndërtimin dhe meremetimin e objkteve të reja, po ashtu edhe me tesktet shkollore. Ju e dini mirë se qe nga ky vit shkollor, voglushët  shqiptarë kanë filluar të mësojnë me Abetaren nga Shqipëria. Por, kjo nuk duhet nënkuèptuar se ky territor i Serbisë duhet bashkangjitur Kosovës apo ne ne duhet njohur Kosovën, këto nuk do të ndodhin.. »


2 Komente

  1. ramiz, December 21, 2011:

    po mir more shka e si asht e mundun qe pjesa veriore e mitrovices lypet ti bashkohet serbis ndersa kto tri komuna nuk paskan drejt aa jo jo do bashkohemi edhe shum shpejt e edhe veriu i mitrovices ka me mbet KOSOV ISHALLA PO PLASNI

  2. Fort por Fer (Hart aber Fair), December 22, 2011:

    Ashtu është z. Markoviq. Prit edhe 50 vite, keni me i lutur Preshevën me iu bashkangjit Kosovës. Vojvodinës ja kan derdh një Kanisterë Benzin, pritet veq dikush tja fugë një “kokërr Qibriti”. Serbia nuk mundet të bëhet Iliri o dosti Markoviq. Të kuptoj pse flet kështu: E humb vendin e punës brenda 2 orëve po t`a thuash atë që ke në Zemër… Pozdrav

Komentoni