Bernë, 1 prill  -Vizita e djeshme në  Zvicër  e kyremnistrit shqiptar Edi Rama beri johone jo vetëm ne mediat shqiptare ne Ballkan por edhe në ato vendore ne Zvicër. madje ne disa media ishte edhe lajmi dites publikuar ne faqet e para te gazetave, njfton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

Sikur agjencia telgrafike zvicerane ATS, ashtu edhe mediat elekronine (TV, Radio) ashtu edhe ato te shkruar i kane dhënë hapsire te konsiderueshme vizites e shefi te qeverise shqiptare ne kryeqytetin helvetin ne Bernë.

“Zvicër – Shqipëri: Kryeministri shqiptar Rama takim me Këshilltaren Federale  Leuthard”; “Një harengë e kuqe sportive” ewtj… (“Schweiz – Albanien: Albaniens Regierungschef Rami bei Bundesrat Leuthard”; “Ein sportliches Ablenkungsmanöver”; ishin  këta disa tituj të gazetave zvicerane si TV Zvceran (TSR), ATS/SDA, Blick, Le Temps, Neu Zürcher Zeitung etj

Në kuadër të një vizitë zyrtare, kryeministri Rama i shoqëruar edhe nga ambasadori shqiptar në Zvicër, Ilir Gjoni, zhvilluan një sërë takimesh, duke filluar nga Presidentja Leuthard, njëherësh ministre e Departamenti Federal të Mjedisit, Transportit, energjisë dhe komunikimit si dhe me personalitete të tjera nga qeveria zvicerane, kane rpaortuar gjith amediat zvicerane.

Sipas agjencisë telegrafike zvcerane ATS/SDA “Kjo është hera e parë, pas 25 vitesh,  që  kur një kryeministër shqiptar ndodhet për vizitë në Zvicër, nëse kujtojmë  vizitën e pare te ish-kryeministrit demokrat Aleksandër Meksi ne vitin 1994. Prandaj edhe presidentja e Konfederatës helvetike Doris Luthard gjatë konferencës së shtypit me gazetarë qëndrimin e kryeministrit shqiptare sot në Zvicër e ka konsideruar si “një vizitë historike”

 

Sipas  Neu Zürcher Zeitung  “Diskutimet u përqendruar gjithashtu në reformën gjyqësore, i cili gjithashtu synon të përmirësojë klimën e investimeve në Shqipëri, bashkëpunimin në migrimit, bashkëpunimit policor dhe situatën në Ballkanin Perëndimor. Kryeministri Rama falënderoi Zvicrën për mbështetjen dhe përkujdesjen e treguar ndaj emigrantëve shqiptarë, numri i të cilëve është rreth 250 mijë.”
“Për Shqipërinë, Zvicra aktualisht është ndër vendet më të mëdha donatore bilaterale”, tha Rama. Gjatë takimit që u mbajt sot u nënshkruan edhe dy marrëveshje me një shumë prej 10 milionë franga për projekte në fushën e formimit profesional dhe decentralizimit.
Delegacioni zviceran shprehu shqetësim rreth tensioneve dhe krizave në rajon.” ka raportura TV Zviceran (TSR).

 

Presidentja zvicerane Leuthard vlerësoi rolin konstruktiv të Shqipërisë dhe theksoi se sa e rëndësishme ishte për sytë e Zvicrës që Tirana vazhdon të veprojë si ndërmjetës, ka shkruar gazeta Bilick.

 

Disa gazeta zvicerane kane percjellur edhe deklaratat e presidentes zvicerane Doris Leuthard  se me  kyremnistrit Edi rama kane biseduar edhje për korruocionin dhe trafikun e drgiogës ne Shqiperi” (“Doris Leuthard: «Nous avons parlé du trafic de drogue en Albanie»”), trasbnmeotin agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra

SHPËRNDAJE