Dush i ftohtë nga Fyle: Pa emrin, zor datë për negociata

Të besohet se mund të ecet përpara drejt negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë në BE, pa e zgjidhur kontestin e emrit, është koncept i rrezikshëm.
Më i qartë duket se nuk ka qenë kurrë Komisari për Zgjerim pranë BE-së, Shtefan Fyle, në intervistën e përjavshme të Radios Evropa e Lirë, e cila do të publikohet e plotë të dielën.
Fyle ka theksuar se do të ishte naive të besohet se Maqedonia të fillojë me negociatat për anëtarësim, pa zgjidhur paraprakisht kontestin e emrit me Greqinë.
“E para e punës, e di se mundësia për të ruajtur ose për ta lënë anash çështjen e emrit për në fund të procesit, nuk është reale. Të besohet se do të shkohet përpara edhe kur gjithçka është e realizuar, dhe të fillohet më pas të mendohet për zgjidhjen e emrit – ky është koncept i rrezikshëm, kjo nuk do të ketë sukses. Anëtaret e BE-së janë të qartë në pozicionin e tyre për çështjen e emrit dhe për atë që duhet bëhet. Ne nuk i kemi bërë ende hapat e parë, ne nuk e kemi miratuar ende Raportin e Progresit, aty qëndron rekomandimi i rëndësishëm. Unë shpresoj se anëtaret e BE-së do të veprojnë në dhjetor sipas këtij rekomandimi, se do t’i marrin parasysh elementet pozitive të cilat i solli Dialogu Aderues në Nivel të Lartë, por do të përsëris edhe njëherë, do të ishte naive të besohet se kjo mund të ndodhë”, ka deklaruar Fyle.Zh.mk


Nuk ka komente

Bëhu komentuesi i parë!

Komentoni