Ky lart ne foto eshte Besnik Sadriu, pilot  nga fshati Lezbali, nga Karadaku i Preshevës 

 

Preshevë, 9 mars -(Mirjetta Ahmeti) -Fshati i vogel pitoresk me emrin Lezabli i cili shtrihet ne kufi mes Serbise dhe Kosovës ne Karadak, afer Gjilanit 15 km dhe afer Presheves 15 km ka vetem shtate shtëpi, po duket se ka shtate zemra qe kurre nuk ju dorëzua erërave dhe stuhive te kohes te cilet kishin per prioritet arsimimin e gjeneratave te tyre. Fashati Lezbali qe ikur tmonin vetem shate oxhaqe me vetem 50 banore, sot ky fshat i vogel ka “prodhuar” mbi 3000 mije banore me 500 shtëpi secila ma e mire se shoqja te ndertuar me djerse, dikush me ktuhen e dikur me kurbet…

Katundar po faqebardhe… baballerët shiten duhan, gjizë, nallane e limushk per bijte e tyre që sot t’i ken pilotë, mjekë, policë, arkitekt, gazetarë nderkombëtar

Ate edhe ja arriten, nse kemim parasyhs se nga ky fshi vgel me vetem shate shtpi ka sot kuadro, fshat profesione si: Akademik, mjek, pilot, tenkist, gazetar nderkombëtar, polic, piktor, kengetar,  artiste, hoxhë, shkrimtar, avokat, sportist etj..Dhe jo rastesisht fshati Lezbali ne anen e Lugines njihet si “shtet n’veti” meqe ka gjitha strukturat qe ka nje shtet.

Dr.Ekrem Sefiu, nga fshati Lezbali i Preshevës,  specialist i njohur

Ketu mjafton te përmendin se Presheva bashke me Luginen deri ne Kosovë mburren me kuadrot qe kan dalur nga fshati Lezbali i Preshevës si pilotin Besnik Sadriu, Dr.Ekrem Sefiun, Nefail Maliqin (gazetar nderkombëtar). Jo vetem, kaq nga ky fshat sot ne Presheve e Prishtine ka edhe police, tenksit, inxhinier, oficere, arkitekt, profesor, avokat, ushtarak, shkrimtar..Dr.Ekrem Sefiu, nga fshati Lezbali i Preshevës,  specialist i njohur ne Lugine dhe Kosovë.  Dhe lirisht mund te themi se nuk ka profesion qe nuk e ushtrojne sot keta fshatarë, te njohur ne Presheve si “karadakli”.

Nefail Maliq gazetar i yne i njohur ne organizatat nderkombëtare ne Gjenevë nga fshati Lezbali i rritur me buke t’kallamojt, rasoj e kuusht (cik i xhizes) dhe buke t’elbit (te zezë)..

Thame se Fashti Lezbeli ju kishin perkushtuar arsimimit të gjeneratave te tyre. Mos te harrojme se prinderit e ketyre mjekeve, piloteve, gazetareve nderkombëtar, profesoreve, policëve nuk kish edhe aq te shkolluar, por ja dinin vleren e shkollimit te cilet nuk kursyen asgje per t’i shkolluat bijte e tyre ashtu siq munden diksuh me kurbet, e dikush duke shitur drua e kumbulla perzhega apo nallane, duke shitur duhan, limushk e puqurka..Keshtu ishte rritur edhe Nefail Maliqi gazetar i yne i njohur ne organizatat nderkombëtare ne Gjenevë nga fshati Lezbali i rritur me buke t’kallamojt dhe buke te elbit (te zezë)..i cili ka itervistuar personalitetet me te larta kombetare dhe nderkombëatre duke u nisur nga Shefi i OKB-së, NATO-s, OSBE-së, BE, Interpolit e Eurpolit deri tek presidentet e Zvicres apo yjet e sportit dhe filmit boterot te Holliwoodit (Hllary Cliton, Solana, Kadare, Rugova, Berisha, Robertson, Kofi ASnna, ban Ki Moon, Gueterres, Weswli Clark, Angelina Jolie, Sofia Loren, Pele, Zidan Platini, Blatrer, Rumenige etj..). Do perkujtuar se Nefail Maliqi ishte edhe shkrimtar dhe poet i pare nga ky fshat, mjafton t’i kujtojme poezite e tregimet e para te tij (sot gazetar i njohur ne insitucionet me të larta nderkombëtare) te botuar ne vitet 1981-90, poezi keto te publikuara ne “Rilindja”, “Pieoneri”, “Shkendija” e gazeta tjera te kohes ne Kosove dhe Shqiperi.

Ky ishte fshati “mirakle” me emrin Lezbali te cilet i kontribuan kombit dhe shoqerise ne menyra te ndryshme kush me laps e kush me pushke…

Presheva, madje jo vetëm Presheva por edhe Kosova sot eshte krenare me fshatin Lezbali, fshat ky i ngritur nga vendabanimet tjera te Lugines se Preshevës si nje “jerusalem” me  plotë intelektuale dhe kaudro profesionale. Lazbalia me plot kuptimin e fjales kishte burra, kishte dhe ka faktorin e vete politik  dhe ushtarak. Me nje fjale Lezbalia ishte dhe mbetet “katalonia” e Lugines së Preshevës. Nje gazetar serbe nga Beogradi qe kishte kaluar si turiste nëper Luginen e Presheves, kur kishte mesuar per fshatin ne fjale, per shkollimin dhe kuadrot e medha nga fashti Lezbali, kishte mbetur me goje hapur duke thene: Fshati Lezbali “derzav” n’veti phaaaa lelel, kukuu leleee!…

Résultat de recherche d'images pour "kushtrim maliqi gjeneve"Ne mesin e ketyre 3000 mije shqiptareve sa ka qit n’drite Lezbalia (fshat ky malor ne Karadakun e Preshevës) kishte dhe ka oficerë, gazetare nderkombëtar, pilot, ambasadore,    policë, ministra, hoxhallarë, gjeneralë, mjekë, inxhinerë, profesorë, arkitektë, doktorë shkence, artiste, kengetar, piktor, itelektual te shumtë qe i kontribuan dhe po i kontribuojne avancimit te  ceshtjes kombëtare si ne Luginen e Presheves ashtu edhe asaj mbareshqiptare ne ballkan. Kushtrim Maliq, nje emër i ri dhe i fort i gazetarise shqiptare po ashtu nga fshati Lezbali, qe drejton nje medium te vetem ne Luginen e Preshevës, agjencine tashme te njohur te lajmeve “Presheva Jonë”, lidere kjo mediale ne ballkan.  Pra me pak fjalë ky ishte fshati i madh Lezbali i cili katund me njerez te thjesht, njerez te tokes, njerez te vegjël dha njerez te medhenj , Lezbalia, “jerusalemi” apo kjo “katalonia” e Luginë se Preshevës qe i mungojnë vetem tanket dhe aeroporti..

SHPËRNDAJE