REPORTERS SANS FRONTIERES: Serbia jo në BE me këtë gjendje të lirisë së shtypit !

INTERVISTË EKSLUZIVE: Njeriu numër një i “Reporterëve pa Kufij” për  Eropë z.Oliver Basille  për agjencinë informative kombëtare “Presheva Jonë” ka deklaruar se  liria  e shtypit nuk është hic më “lule”  as në vendet fqinje të  Shqipërisë si në Maqedoni, Serbinë, Bullari, Greqi  e gjetiu…. Sipas “Reporters sans Frontiers” shikuar nga statistikat nga viti i kaluar dhe sivjet, vërehet një përmisim në Kosovë, i cili vend një vit më parë zinte  vendin e 92, ndërsa sivjet në atë të 86.

 

Bruksell, 31 janar/AIK-Presheva Jonë

 

Në raportin e fundit të posapublikuar nga “Reporters sans Forntieres” në indeksin e (mos) liruisë së medias  për vitin 2011 se në “top listën”  e vndeve ku gjendja e gezatarëv e dhe mediave është pa cesurë dhe kontrollë janë vendet  kryesisht të shtrira gjeografikisht në „zemër“ të Evropës si Finlanda, Norvegjia, Austria, Zvicra etj…Ndërsa gjendja më drastike e mediave dhe gazetarërve  për shkak regjimeve dikatatoriale është në  Eritrea, Kinë, Iran, pasatj në Bjelorusa, Siri etj.

 

Sipas indeksit, të “Reporters sans Frontieres” liria  e shtypit në Kosovë ma mirë, në Shqipëri ma keq… në Serbi e Maqedoni, keq e më keq…

 

Në ketë drejtim, sipas njoftimeve të indceksit, vërehet se Kosova ka lëvizje, ndryshime pozitive e cila një vit më parë zinte  vendin e 92, ndërsa sivjet në atë të 86. Në vazhdim  z.Olivier Basille duke folur për mediat në raport me krimin  e organizuar pohon se sot është vështirë të jesh gazetar në ballkan sepse pushteti  i qeverive bashkë me krizën ekonomike dhem social në rajon e ka bërë të veten, sot ka  shumë gazetarë, media që t’i ken “blerë” qeveritë. Kështu ngjet sikur në Serbi, po ashtu edhe në Maqedoni, Kosovë e Shqipëri..megjithse dikund më pak e dikund më shumë.

Shqipëria, në këtë indeks në krahasim me vitin 2010, ka bërë një regres prej 16-të vendesh në klasifikimin e publikuar nga organizata Reporterët pa Kufij. Ky regres, bile më drastik ka goditur  edhe vendet fqinje të  Shqipërisë si Maqedoni, Serbinë, Bugarinë, Greqinë  e gjetiu…, thotë fillimisht në intervistën eksluzive për agjencinë informative kombëatre “Presheva Jonë” z.Oliver Basillë, përgjegjës i “Reporters sans Frontieres” për Evropë.  Për shembuill Shqipëria vitzin 2010 ishte  e radhitur në vendin 80, ndërsa sivjet në atë të 96 (-34.44 ).

 

 

Sulmet dhe kercnimet mbi gazetarët nuk i japin imazh të mirë Serbisë…

 

Ndërsas Maqedonia dhe Serbia edhe më keq., pohon në avzhdim z.Basilë duke marrur shembullin e  se  Maqedoniasë, e cila ishte në vendin 68 si vjet nuk e ka at pozitë, por ka rënë në vendin e 94 (-36.70) ?! Lëvizje të ngjajshme ka edhe me Serbinë.  Sulmi agresiv mbi Teofil Pančić të  editorilaistit të “Vreme”, demolimi i trasmetuesit të Radio 100 Plus i isntaluar në malit Golia, rajo në  Novi Pazar të Serbisë jugore, pastaj sulmi tjetër mbi Vukasin Obradovic, pronar dhe kryeredaktor i përjavshmes “Vranske Novine” në Vranjë, një tjetër gazetar i agjencisë  BETA-s është sulmuar nga policia serbe , ngjajshëm është sulmuar një kamerman serbë i kanalit B92TV gjatë një maifestimi të përkrahësve të Radovan Karaxhiqit etj..Pra, gjitha keto sulme dhe kërcnime të gazetarve në Serbi, sipas z.Bazille, nuk i shërbejnë prosperitetit apo integrimit  të shpejtë të ektij vendi në BE. “Nëse themi se shtypi i lirë është barometër i demokracisë së një vendi, gjithsesicili do të pyeste atëherë për cfarë demokracise dhe liri të shtypit mund të flasim në Serbi..” thotë z.Oliver Basille nga “Reporters sans Frontires”.

 

 


Nuk ka komente

Bëhu komentuesi i parë!

Komentoni