Adem Jashari, janë kah ma nisin luftën para vakti

I kam dëgjuar njerëzit edhe për dy orë rresht dhe ende më dukej se po ëndërroja. Ato momente asgjë tjetër nuk më shkonte ndërmend, përveç listës me emra të atyre që “duhej likuiduar” si tradhtarë të çështjes kombëtare, që Enver Maloku kishte marrë në FAX-in e QIK dhe adresa ishte e thjeshtë: LPK brenda organizimit ushtarak pas Adem Jasharit, Sali Çekajt e Zahir Pajazitit. Soji që medoemos donte ta përvetësonte luftën dhe tashmë vepronte në Shtabin e Përgjithshëm!

Pavarësisht se për mua nuk do të ishte shokues ky rrëfim aq i natyrshëm, shokues mbetet ende për të gjitha të pathënat e atyre që sot ulen veç me bothë në Qeveri e Parlament! Mbase do të mbetet edhe një informacion për Adnan Merovcin, ndoshta për librin që ka paralajmëruar! Apo ai ende nuk i ka dëgjuar bashkëpunëtorët e Zahir Pajazitit, i cili ka thënë se fare nuk e kishte idenë se kush i ka vënë atë “emër të madh” organizimit ushtarak, motor i të cilit ishte profesor Fehmi Agani! …

“Na detyruan me dhunë të ngarkohemi në kamion shumë burra…na dërguan te shpia e Ademit…Ata nuk dorëzoheshin…ne hymë dhe ashtu gjysmë të gjallë e lutëm bacën Adem ta heq familjen nga shpia! Ai na dëgjoi dhe na tha:

-O burra, familja nuk po don me u largue. Ishalla…


4 Komente

 1. shkelzeni, June 9, 2012:

  po te ishin gjall keta trima jo gjethkush dote hynte n e qeveri te cilen eka sod kosova 

 2. Lata, June 10, 2012:

  vdekje  fashizmi  liri  popullit  dmth  vdekje  kesaj  qeverie  e  tani  ndoshta  do  te  zgjallet  populli se  perndryshe  maroj  kosova  e  mjer  me  keta  kriminel

 3. Sali Ramadani-Uskana, March 19, 2016:

  SALI RAMADANI-USKANA
  B E T I M I, J A S H A R A J T, P O E T I K J A
  Pjesa e tretë:BETIMI i UÇK-së
  (+UÇPMB-së-UÇK(ombëtare)
  Kryelogjistika e parë,specialja,permanentja,antologjikja,kreyelogjistika…
  Në vend të përmbajtjes,si uvertyrë:
  Betimi,kryeartikulli dhe 11 tekste tjera të zgjedhura,dy versionet e tri UÇK-ve për kompozim e recitime:
  BETIMI:“ UNË, USHTARI I USHTRISË ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS, BETOHEM SE DO TË LUFTOJ PËR ÇLIRIMIN E T O K A V E SHQIPTARE DHE BASHKIMIN E TYRE. DO TË JEM PËRHERË USHTAR BESNIK, LUFTËTAR I DENJË I LIRISË, VIGJILENT, GUXIMTAR DHE I DICIPLINUAR, I GATSHËM QË NË ÇDO KOHË, PA KURSYER AS JETËN TIME, TË LUFTOJ PËR T’I MBROJTUR INTERESAT E SHENJËTA TË ATDHEUT. NËSE SHKEL KËTË BETIM, LE TË NDËSHKOHEM ME LIGJET MË TË ASHPRA TË LUFTËS DHE NËSE TRADHTOJ, QOFTË I HUMBUR GJAKU IM.B E T O H E M”.
  (Huazuar nga vepra kapitale: “DËSHMORËT e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës-MUZEU i KOSOVËS, nën siglën e Shoqatës së Familjeve të Dëshmorëve të UÇK-së, më 28 Nëntor 2002, Prishtinë, me autor, bashkëpunëtorin shkencor, Mr. Sadik Krasniqi, f. 1 (-218
  Duke mos i dhënë përparësi formaliteve,por,sidhe rëndomë,racionales dhe tekstit madhështor të BETIMIT,me këtë rast,duhet potencuar,bile si uvertyrë në nivelin më të lartë shkencor-publicistik-gazetaresk,një fenomen sui generis,si ijashtëzakonshëm dhe tejet specifik,për të vijuar me prioritetet tjera,sado formale,por edhe racionale,nënkuptohet pa dileme:
  “Deri te Krye(komandanti)Heroi Adem Jashari etj….”
  Pas një dileme të thellë rreth një javëshe:Në se të shkoj gjysmë zyrtarisht-gjysmë privatisht te miqtë e mijë nga Prekazi,Skënderaj dhe Gllegoci etj.,pas rreth 10 vizitave private-zyrtare,nga e cila nuk kam qenë që nga Dasma e Madhe Historike,por edhe fati tragji-komikprivate-zyrtare,ose për rreth një javë dhe tri ditët Historike të 5,6 dhe 7 Marsit të Madh t’i përfundoja tekstet e reja,por edhe më shumë të (ri)botuara me mbi 20 faqe të plota dhe në dhjetra media të shkruara dhe eletronike në të gjitha trojet dhe Diasporën e Madhe Shqiptare e Amerikës Kryemike të të Gjithë Shqiptarëve,deri te “Dielli”,”Zëri i Amerikës”,”Illyria” etj.,sërish si në demonstratat e v.1968,1981…,apo edhe në tri luftërat jugo-sllavo-serbo-m.(1998/99,2000,2001-sic?!),në të cilat u pata inkuadruar më fuqimisht ose më pjesërisht(sic?!),për arsyera të publikuara në më shumë raste dhe media të shkruara dhe elektronike,kësaj radhe u përcaktovadefinitivisht dhe gati pa kurfarë dileme,për teksket,sepse e llogarita si më produktive,si më racionale,pasi për të parët ka kohë,në ndërkohë,ose në rastin tjetër,edhepse rreth 3-5 detyra kishin poashtu përparësi për tu kryer,por edhe këto realizohen në kohën e duhur dhe kompletohet e tëra!…
  Pra,sidhe rëndomë,dominoi racionalja dhe priten të rrumbullakësohen që të gjitha,duke mos i dhënë përparësi,personaleve dhe formaliteteve,por arsyesë,logjikës,raciolesë…
  Dhe u bë e do të bëhet edhe më mirë…
  Besoj…
  Kryeautor: Populli dhe Kombi Shqiptar,me bumerangun historik…
  Përpilues:S.R.-U.
  …………………………………………………………………………………………………………………………
  PS(Para ose passcriptum,njëherit,ose në 2-10vazhdime,(ri)botime:1959,1989,2002,2016)
  …………
  SALI RAMADANI-USKANA
  Pjesa e katër-kryepërmbajtja më precize:
  DERI TE KRYE(KOMANDANTI)HEROI ADEM JASHARI etj.,që nga kryekriminelët…
  (Nga vepra shkencore-politologjike:”ÇËSHTJE SHQIPTARE (Si?Të zgjidhen!)”
  Cikli i parë:Tito,kriminelët tjerë,Kryekomandanti etj.
  – Në vend të dhjetra-qindra faqe,për shkak të kohës,vlerës së teksteve,fillimisht,vetëm në ca rreshta …
  – Një hyrje e shkurtër shkencore rreth ngjarjeve të vjetra e më të reja historiografike?!
  – Që nga Titua rrenacak e kurvarë-psikopa,t(ri)zbuloi historia botërore),deri te Jasharajt etj.-atdhetarë-legjendarë…
  -Vetëm injorantët e diletantë, s’e kuptuan burrë,se Tito kopil-rezil,s’ka lidhje me Josip Brozin kroato-slloven-sic?!
  – Tita-emërrejshmi i manipuluar që nga Rankoviçi e deri te Millosheviçi me sortat e tyre…
  – Po,Enver Hoxha,a ishte:shqiptar,atdhetar,luftëtar,ose i pa aftë,frikacak,ibid.i kurdisur:boshnjak-serb,tradhtar-apirolla?!
  – A e tradhtoi Hoxha-Hoxhën,duke e lërë të dytin,Fadilin,në “lloç” dhe iu “afrua” Titos etj.?!…
  – Prandaj edhe u pështjellua dhe ngatërrua edhe historia e lavdishme e Popullit dhe Kombit Shqiptar?!
  – A pati gisht armiku në nxitjen e luftës me masakra për humbje territoresh dhe kapitalesh?
  – Sa ishin të përgatitur shqiptarër historikisht për luftë guerile ose frontale?!
  – A ishin të nxitura edhe demonstratat e v.1968,1981 etj.,duke u kthyer në bumerang,ose krejtësisht të pastra,si i përjetova?!
  Cikli i dytë: Si të veprojmë!
  – Po të mos ishin jasharajt,haradinajtë,Reçaku etj.,do të ndryshonte historia politike?!…
  – Dilema historike shqiptare:çlirimi me 15.000 viktima,me hipoteka,ose veçmas,me së paku 100.000 sish ?!…
  – Përbri rreth 10% kryeshqiptarëve patriotë,po aq tryetradhtarë dhe rreth 80 % të ndershëm,por…
  -…E vetmja zgjidhje për shpëtim dhe përparim,mbetet VETËDIJËSIMI gjithkombëtar shqiptar!
  – Hiq përjashtimet,historikisht,sidomos auktualisht,shkaku është te 80 %,që duhet vetëdijësuar,këshilluar,udhëhequr!…
  – Të parët të përkrahen dhe solidarizohen nga shumica,të dytët,të riedukohen,anashkalohen,ose të tredhen!…
  – Roli priatar i takon Shqipërisë sonë të dashur,me rol vendimtar,por e habitur,pakvuajtur,se krerët…
  – Shqipëria Historike,mbeti gjysmake dhe mburojë besnike e Kosovës Martire etj.,por,duhet shpaguar…
  – Sipas madhësisë,meritave dhe nevojës,Republika e Kosovës,si mburojë,të vetëdijësohet mbarë!
  – Krerët e Iliridës Shqiptare-Shkup,as që janë në temë,duhet tredhurë në baza paqësore,sepse…,ose…
  – Malësia e Madhe,me angazhim titanik,me malaziasit,delli ynë,jo kontrontime,por…mësime
  – K.Lindore,me kreun e Preshevës,ose Amerika dhe Evropa zgjidhje,ose kasaphane totale shqiptare,bile…!
  – Çamëria me Greqi,kursesi konfrontim,sepse 45 % gjak shqiponjash,duhet çgjidhje titanike!
  – Diaspora e Madhe,rreth 10 deri 50 milionëshe(sic?!),me:Turqi,Kalabri…,Itali,Evropë,Amerikë,Australi…,mendjeplotë…
  Cikli i tretë: Rreth 10 takime me Bacin Refat,Muratin,Gjen.-Prefektin…
  – Kontakti i parë fizuel: Baci Rifat,me një dajë,në TV-në rreth luftimeve,aftësia,mençuria dhe modestia e tij e madhe…
  – “Vazhdoje,Dajë,tani”,edhepse foli për,rekulli,ia dha përparësinë shkollarit…
  – Kontakti i parë me 7 jasharajt e mbetur dhe tendimi për promovimin me 6 vepra në Prekaz-Skënderaj e Prishtinë…
  – Me zotimin e Gjeneral Lushtakun,për sigurimshtetëror në tubim,Nekibja ftesën edhe për Presidentin,vjen dikush,por…
  -…Kurkush,sepse…,mospajtime të thella dhe kur bashkë deri në vdekje…,as të ndjerës s’ia përmenda kurrë më…
  – Kadarea me kënaqësi edhe për Prekaz e Skënderaj,por njëherës edhe ai në Panairin e Librit në Prishtinë…
  – Në vend të ekspertëve nga Kryeqendra,tetë autorë-amatorë,promovimin me recitime fenomenale edhe në Prishtinë…
  – Një universitar krijues dhe një poet,me sukses promovimin në tri qendra,duhej edhe jashtë,por…
  – Në promovim,qetë e dinjitetshëm,shkëlqeu edhe prania e Kryeheroinës së vockël11 vjeçe,Besarta Hamza.Jashari…
  – Në promovim me autorë të supertalentuar,një profesionist dhe autorin mbirecitues me gjysmën e programit,spektakël…
  Cikli i katër:Becit-urime nga zemra,për fejesën Muratit,vepër MBIHEROIKE-takimi në tollovi?!
  – Përshkak të vonesës zyrtare në Prekaz e Skënderaj,në promovimin e sallës soleme të Universitetit,pritje caorëshe e puplikut…
  – Në këtë promovim dyzërash,spektakli edhe në Kryeqendër,sikurse edhe debatet konstruktive…
  – Jasharajt e mbetur edhe në ca takime zyrtare-private,më shpesh me Bacin Rifat dhe të vetmin djalë të mbijetuar,Muratin…
  -Edhe në ca tubime më të shpeshta në Prekaz e Prishtinë,meta e Dr.Jasharin,tre djemtë,i vogli edhe recitues i poezivet’mia etj.
  – Edhe ca kontakte vëllazërore në Prekaz e Prishtinë me të gjithë,dy-tri herë edhe me Gjeneralin-Prefekt…
  – Qëllimet e rregullta konsultative:”Kah të ia mbajmë?! Si të veprojmë! Duhet konkretizuar madhështoret!”
  – Duket më madhështorja në natën e tretë të zjarreve,ditën e Dasmës së Parë dhe të Madhe familjare,sa të digjejë flaka…
  – Doktori,si gjatë strehimit në Uskanë,poezinë e kryer,por ende pa promovruar,kërkoi recitim madhështor po ditën e Dasmës…
  – Në tollovinë e madhe,sikur sot,i nderuar në binën e improvizuar,vetëm ½ metro pranë Varrit të Kryeheroit,në binën e madhe…
  – Kur Baci në përcjellje të resë-nuses,rreth 5 m.larg përshëndeti ngrohtësisht me dorë,i biri-dhëndërr,Heroizëm sui generis!…
  -… Nga respekti i madh zyrtar-privat,mbimadhështor,u nda si meteor nga 200.000 “dasmorë”,për Deputetin-Poetin…
  Cikli i pestë:Në vend të “gjakderdhjes”-durimi…
  -…Kur iu erdhi radha poezive-recitimeve,pas mafisë sekrete dhe dy “poetëve”-xheloza-idiotë,kokën nga larg…
  -…Kur vinte të dridhej Prekazi dhe Shqiptaria nga recitimi madhëshor,i paparë në histori,kërcnimi i parë…
  -…”Edhepse qenke në listë”,pasi iu kërcënua edhe spikerit të panjohur:”Ti,sonte nuk do të lexosh!”…
  -…Reaguan ashpër dy të rinj-recitues-aktorë me mua,ndërsa unë,në vend të derdhjes së gjakut,buzëqeshje ironike…
  -…U vërejt shpejt “poezia” dhe mafia,por edhe krenaria,se nga poezia e recitimi,do të “digjej’”sërish Prekazi…?!
  -…Pasi më njihte nga recitimi i poezive për Uskanë,Iliridë,Kosovë,Skënderaj e sa, e sa…
  -…Nëna-zonjë e bijës recituese,kërkoi “ndihmën”time familiare-poetike,që të lexonte edhe bija e saj,por…
  -…Unë,gati vloja,nga zjarri,në atë tollovi,e drejtova gjaktftohtë drejt poetëve(?!)dhe ajo lexoi me ashk,pa ditur se vloja…
  -…Dy “poetët”-spiuna sekret,pas kërnimit,por edhe lutjes së spikerit,se mbaruan poezitë,voglushja më pas lexoi pa problem?!…
  – Në vend të pezmatimit dhe nervozës,si rrallë kurë,buzëqeshje ironike dhe gjakftohtësia,se unë fitove,ata humbën!
  – Krenari e ngjajshme edhe në raste tjera dhe kurrë,kurkujt nuk ia thash,as edhe miqëve të mijë-vëllezër nga Prekazi…
  – Nuk ia thash kurrë,as Doktori,asdjemëve etj.,as “poetëve” matropaza,një edhe “akademik”,tjetri,munafik,xheloza…
  Cikli i gjashtë:Në vend të hidhërimit,krenaria e madhe!
  – Dhe,qe,gjatë tri ditëve të festës së madhe,qoftë edhe pa recitimin e“mbetur” peng:”Kryeheronjtë e J.t’Prekazit”…
  – As si poet dhe recitues,për tu “shmallë” dhe “hakmarrë”,as si mysafir,koha s’lejoi as edhe kësaj radhe,sepse…
  – Ose në atë vizitë të munguar qe sa vite,as si poet-recitues,sepse 10 tekstet duhej përfunduar,pa dilema…
  – Sepse,për këto shkrime,përcjellje dhe (ri)botime në dhjetra media shqiptare-botërore,koha kalon,për tjetrën…
  – Ashtu,si u pata nisur në tri luftëra të plota ,e para pa “ftuar”,të dytën pjesërisht,të tretën,kushtimisht?!…
  – Edhepse dekada para tyre tërë jetën në demonstrata e fronte,ca herë gati luftë e vërtetë edhe n’foltore-Parlament!…
  – Ky digresion është pjesë e Prekazit dhe Kosovës të para,gjatë dhe pas tri luftërave shqiptaro-sllave…
  – Prandaj bashkangjiten edhe tekstet dhe lidhen edhe me Kryekomandantin etj.,edhe sot,edhe nesër,edhe…
  – Të tjerat,për më heret,tani e më vonë,vijojnë në detaje,për njërën nga 10 vepra shkencore-publicistike-gazetareske…
  – Sikurse edhe për rreth 30 letrare dhe rreth 100 sish krijuese-universale…
  Cikli i shtatë-Tradita dhe Jasharajt tjerë të sotëm,konsekuentë…
  – Pak më konkret:Në skemën shqiptare-familjare,Jasharajt etj.,pritet edhe primatin paqësor…
  – Jasharajt etj.kanë qenë,janë dhe do të jenë në kohën dhe vendin e duhur,por…
  – …Mos arvatet kush t’i manipulojë,sepseedhe më i riu dhe më e reja janë në nivel historik,si sot…
  -… Jasharajt etj.,atdhetarinë dhe trimërinë e kanë gel,por edhe suqeltësinë dhe sakrificën eventuale!
  …Tejet shkurtimisht:jo për pozita,s’e ato nuk i kanë në gen,por ne kemi nevojë për ta…:
  -… Që nga Baci Rifat etj.,së paku ca deputetë,një etj.në qeveri,në krye të logut,bile pa parti,tjerët në profesione…
  – Që nga më i moshuari,nga më të rinjtë:Murati,e deri më e reja:Besarta,Shqipja,3 tj.,kompet të ngritur,ekspertë për lakmi…
  -… Ata nuk gënjehen me kopallat e diletantëve,se sot,fillimisht,me paqje,si ne,do të nxhiten në piedesta,kujdes?!
  – Jasharajtë e sotëm,në kye me Bacin,komplet me partnerët:9+9=18,madhorët,kanë qenë,janë dhe do të jenë-keni kujdes!
  -… E nisa si temë ekskluzive për Jasharajt,Prekazin etj.,por doli me (nën)tituj historie dhe më mirë u bë…TUNG!
  – Më në fund,nëse dëshironi Paqje dhe Liri,unë,si rëndomë,i pari,nëse,eventialisht,ekskluzivisht,pritëm edhe ndryshe…
  Me respekt,përkujtimdhe krenari të jashtëzakonshme:
  SALI RAMADANI-USKANA
  (ish-K.,ende e anashkaluar,e robëruar dhe e tradhtuarme,me angazhime dhe pritje për çlirim total…)
  PS.(Ri)publikoni,përktheni dhe përcjellni në të gjitha mediat e shkruara dhe eletronike shqiptared dhe botërore,për shkak të asgjësimit mafgiozë të hagerëve të 33 shteteve,ndër të parët të FYROM-it sllavo-m.dhe shqiptarucave mjerana.Flm.
  ………………………………………………………………………………….

  SALI RAMADANI-USKANA

  UÇK-ja dhe HIMNI USHTARAK
  (…UÇPMB-ja-UÇK(ombëtare)
  Pjesa e pestë–dy persione artistike:vjersha-poem(ë-th) për recitime dhe kompozime:
  (versioni i plotë,për recitim-inskenim dhe kompozim-orkestër dhe kor)
  UÇK-ja etj.është forca e vetme e popullit tonë trim shqiptar,
  UÇK-ja është Shpresa e Pafyeshme e Kombit të ndarë,
  UÇK-ja është boshti,fryma,zemra dhe shpirti ynë bujar,
  UÇK-ja është strumbullar çeliku i Bashkimit Kombëtar!
  Dëshmorë-Heronj,që ratë fli,
  Për Atdhe dhe Liri,
  Me Shqiponjë e Flamur,KuqeZi,
  Përgjithmonë,Ju qoftë,LAVDI!
  Si Ushtri,me Trimëri!
  Bëtë Emër,n’Histori!
  LIRI,LAVDI!
  UÇK-ja,HISTORI!
  Dalur nga Trungu i Lashtësisë,nga Tradita Iliro-Kastriote,
  Nga Gjiri i Popullit, Hero,nga Luftërat me ca armiq-idiotë,
  Për ta Mbrojtur Pragun e Shtëpisë,Familja,Nderë e Fytyrë,
  Për djerësen e derdhur e thesarin e falur,nga Nëna,Natyrë!
  Refreni: Dëshmorë-heronj…LIRI! LAVDI…
  Isha për paqje,për kuvend,për marrëveshje,a dialog,
  Jeta e njerëzve është e shtrenjtë e duhet zgjidhje në log,
  Po kur shpërtheu Zjarri e u Kallë,an’e kënd Kosova jonë,
  S’ka më pritje,s’ka më durim e zhagitja ishte vonë…
  Refreni…
  Mizoritë duhej ndalur me ngulm se mbaronim nga hori,
  Se gjakpirësi nuk është ngirë më kurrë,me gjak arbërori,
  S’ka më heshtje,kur dhe Qielli filloi të ngjeshej vërdallë,
  Kur në tokë,mbi e nën te,gati çdo gjë,më ishte kallë!
  Refreni…
  Deshti a s’deshti dikush,kur armiku mbjellte ende kërdi,
  Doli UÇK-ja…,furishëm dhe sypatrembur,hyri në histori,
  Asaj duhej bashkangjitur,si është hija,rendi e rreshtimi,
  Pa luhatje,pa mëdyshje,pa rezerva,se të zen pikëllimi!
  Refreni…
  “Liria nuk falet,ajo fitohet me arm në dorë”,kjo dihet,
  Pas ca tradhtive të hiqen hijet e prapashpina,që ndihet,
  T’veprohet me taktika e me një t’Madhe Strategji,
  T’hiqen dilemat,mos mbetet pa detyra,as i hetmi,NJERI!
  Refreni…
  Të gjithë në radhitje,në vendin e vet,ku Atdhehu,thërret,
  Se zëra dëshmorësh,heronjshë,si dje e sot,diç po pisket:
  “N’Front,Burra! Të gjithë SI NJË,se Rrugë Tjetër-S’KA?!
  UÇK-ja…,Është NJË,duhet Bashkuar e jo me intriga,nda!”
  Refreni…
  UÇK-ja…,është forca e vetme e popullit tonë,trim shqiptar,
  UÇK-ja…,është Shpresa e Pathyeshme e Kombit të ndarë,
  UÇK-ja…,është Boshti,Fryma,Zemra dhe Shpirti ynë,Bujar,
  UÇK-ja…,është Strumbullar Çeliku,i Bashkimit Kombëtar!
  Dëshmorë,heronj,që ratë,fli,
  Për Atdhe dhe Liri!
  Me Shqiponjë dhe Flamur,KuqeZi,
  Përgjithmonë,Ju QOFTË,LAVDI!
  Si Ushtrti,me Trimëri,
  Bëtë emër,n’Histori!
  LAVDI !LIRI !
  UÇK-ja…,n’HISTORI !
  – PËR FITORE,TË REJA!
  – P Ë R P A R A !
  Sali Ramadani-Uskana
  …………………………………………………………………………………..

  SALI RAMADANI-USKANA
  HIMNI I UÇK-së
  (-UÇPMP-së-UÇK-ombëtares)
  Pjesa e gjashtë:versioni i shkurtuar për komponim dhe intonim)
  UÇK-ja,…,Forcë e Popullit Shqiptar,
  UÇK-ja,…,Shpresë e Kombit të ndarë!
  UÇK-ja,….,Çelik Bashkimi Kombëtar!
  Dëshmorë-Heronja,që ratë,fli!
  Për Atdhe dhe Liri!
  Për Flamurin,KuqeZI,
  Përgjithmonë,Ju Qoftë,LAVDI!
  Si Ushtri,me Trimëri,
  Bëtë,Emër,n’HISTORI !
  LIRI !LAVDI !
  UÇK-ja,…,HISTORI!
  O,ju bijtë e Kastriotit,
  T’Skënderbeut,më të Zotit,
  Rrënjë Pallazgësh,n’Iliri,
  Nga,Arbëria,në Shqipëri!
  ( R e f r e n i: Dëshmorë-Heronj,që ratç fli…UÇK-ja,…,HISTORI)
  Liria,s’falet,me Armë,Fitohet!
  Se Kosova,NUK DORËZOHET!
  E ka Zemrën,n’Dardani!
  Në Shqipëri e n’Iliri!
  Dëshmorë-Heronj,që ratë,fli!
  Për Atdhe dhe Liri!
  Për Flamurin,KuqeZi,
  Përgjithmonë,Ju Qoft,Lavdi!
  Si,Ushtri,me Trimëri,
  Bëtë,Emër,n’Histori!
  LIRI !LAVDI !
  UÇK-ja,…,HISTORI!
  Sali Ramadani-Uskana

 4. Sali Ramadani-Uskana, March 19, 2016:

  SALI RAMADANI-USKANA
  Vjersha e fitoresë në konkursin historik,”Jeta e Re”, nr.6/1959-ribotime edhe aktuale…2015,2016…)
  Pjesa e dhjetë artistike: Dhembja…
  DHIMBJA E NANËS
  – Adaptuar femrave kryeheroina,që nga v.1959-në moshën 20 vjeçe,deri më sot?!)
  As pranvera nuk t’i çeli buzët e ngrime-
  Plisi i nxim prej llomi
  S’e pa dritën e lume,
  Filiza e njomë e Nanës!

  Rrugëve t’i zgjata eshnat
  E të ngula shtyllë në votër-
  Ti mu bane edhe sy edhe veshë edhe duer,
  Shpresa e bardhë e Nanës!

  Ta vara strajcën mbi krah
  – E hapat i puthësinë largësitë-
  Sa shpërtheve n‘peshëmbëdhetë sytha,
  Lulja e Kuqe e Nanës!

  Më dhurove shikimin e mramë,
  E unë i hapa duert,
  Të thash”-Udha e mbarë,
  Sylaroshi i Nanës!

  Dhe,ta ruajta mollëm ma t’kuqe,
  Prita të bahem e re
  Nën krahët e gjoksit tand,
  Drita e bardhë e Nanës!

  …Tash,sa herë çelin lulet,
  Fyryra jote e buzëqeshun
  N’kujtim m’përcllon si varrë,
  Lulja e kositun e Nanës!
  Sali Ramadani-Uskana
  ……………………..
  Sqarime paraprake:Kjo vjershë fitoi shpërblimin më të lartë,të parin dhe të fundit të revistës letrare “Jeta e Re”,bashëkërisht me Akad. Prof.Dr. Besim Bokshin dhe Adem G.,me tirazhin më të madh (ndër)kombëtar,në krahasim me popullësinë,me rastin e dhjetëvjetorit të daljes së saj dhe u botua në nr.6/1959,Prishtinë
  Sali Ramadani-Uskana says: 12/14/2015 – 4:29 PM
  PS.Në vend të poezive të zgjedhura respektive,mund të jua dërgoj vetëm titujt e ca sish,për t’i dërgusar për botim edhe të plota,krahas: “Dhembja e Nanës”(shpërblimi më i lartë dhe botimi nr.6/1959,kryeredaktor i “Jeta e Re”,kryetar i Komisionit të Konkursit,Esat Mekuli,1959,anëtarë:Zekeria Rexha,drejtor,nr.1,Esat Mekuli,kryeredaktor,nr.2,Mark Krasniqi,Vehap Shita,Enver Gjerqeku…;”Poetit të Skamjeve”(1961,me moton:”Unë kam qarë kur e lexova Migjenin.Mua nuk më vjen turp të them se qava,por më vjen keq të them që vetëm tani,në moshën 43-vjeçare,munda ta njoh këtë poet të mrekullushëm” NIKOLLAI,kritik i spikatur rumun;”Shymja e rrezeve të dritës”(Fan.S.Nolit,poezia e parë,1965,ditën e amshimit,tjetra këtë vit),”Gjuha e Bilbilit-Gjuha e Skënderbeut”), “Po të ishte gjallë…”në ca etapa,”Dibër Heroike”(1967),” )”Vaje për ty”(1959),nga ca përmbledhje:”I mërguari”…,”Morti i kobshëm”,”Rrëfimi i babait”,”Fuqia yte madhështore”,”Dueti infini”,”Edhe n’Shtutgart,Rilindi Kosova,në Tetovë,Gostivar,Uskanë-Iliria,bile…”(“Flaka e Janarit”,pritet së shpejti ribotimi,siç e kemi paralajmëruar),fill me”Nëna e Madhe-Nëna e Botës-Nëna Jonë”(N.Tereze,2001,ribotimi në ca media,këto gjatë vitit 2015),…”Rrëfimi tronditës dhe qëndresa”(“Nga vepra antologjike në 6 vëllime botuar dendur,1999”)… etj.,rreth 30 vepra nga të cilat mund ta përshpejtoni për ribotim edhe nga redaksia e juaj respektive në një vepër të plotë me rrethë 100 tituj…,rreth 200-500 faqe,varësisht nga formati,duke e përkujtuar edhe të ndjerën e këtyre ditëve,sikurse edhe të tjerëve,vite dhe dedada me radhë,me dëshirë që të jetë përkujtimi i fundit.
  Sali Ramadani-Uskana
  …………………………………….

  SALI RAMADANI-USKANA
  Pjesa e njëmbëdhjetë – speciale:
  LOGJISTIKA-SHTOJCA PERMANENTE
  &Bashkëpunëtorë:
  Df.Ak.Gjen.Ribash Shqipta-KIMRIA;
  Kabineti-Poeti-Gazetari-Deputeti…
  Logjistika e dytë – kryeo(logjistika)rezimea standarte,ose periodike
  Pas të parës,DY LOGJISTIKAT STANDARTE,ose periodike:
  (të rregullta,ose sporadike të artikujve-më koncizë, më relevantë, a më krucialë…
  (Auto)biografike më koncize,në vend qindra-mijëra faqe…
  Jur.-pol.,ex (de facto)Deputet i Popullit Shqiptar Historik Heroik(…1994-1998…), ex(d.f.)KP-President Republike (1999,2004), Ambasador i Federatës Botërore të Paqjes (2003…); Krijues universal: Poet Kombëtar, b. shkencor, kritik teatri, gazetar-publicist-analist, aktor,regjisor,folklorist,orator i praruar si Ciceroni,Demosteni,Noli,Konica,Rustemi.., me 20 emra konspirativë, me rreth 100 vepra të (pa)botuara të zhanreve të ndryshme, i popullarizuar si Deputeti i Shqipes (fjalimi i parë në Parlament më 08.02.1995,duke i dëbuar 98 sllavo-m.nga salla dhe shndërruar në parlament të parë etnikisht të pastër shqiptar në Ballkan,“bile dilni edhe nga M…!” Shumëkush: “Thyeje qafën në Bullgari!”, bile edhe në ShehërZi-Serbi,a Rusi), i pari më 19.04.1959 në Mitingun Gjithëpopullor ”Ke vorret e Babunecit”,Zajaz-Uskanë(ish-K.), me karakter komunal e rajonal,si i pari shqip edhe në Iliridë,sikurse edhe në gjykime, si i vetmi,duke i deklasuar: Gjykatën,Republikën,Federatën…; I mbiemërtuar edhe si “Babai i Flamurit Kombëtar Shqiptar (08.07.1997, shpalosja dhe mbrojtja me rrezikim jete,( më vështirë se Skënderbeu më 28.11.1443 në Kështjellën e Bardhë të Krujës dhe Ismail Qemali më 28 Nëntor 1912 në ballkanin e Vlorës),para mikrofonave të foltores së Parlamentit të FYROM-it-Shkup; 9 herë i arrestuar (1960-1988), gjashtë herë i dënuar(1969-1995), mbi 40 herë para vdekjes e mbi gjysmë shekulli nën hetime të (pa)zyrtarizuara (Dosja e parë më 12.11.1958-1985, e regjistruar,tjerat nuk dihet se ku janë fshehur ose edhe asgjësuar(sic?!),mbi 72 ditë grevë totale urie,në zgrip të vdekjes, 37 pa ndërprerë në qelinë famëkeqe të Burgut Hetues “Shuto-Orizari” në Shkup (14.03.1969-29.01.1970 dhe në Idrizovë (09.06.1973-09.08.1974),pas burgut shtëpiak (29.01.1979-19.06.1973), me 5 vite e gjysmë gjykime maratonike (14.03.1949-09.08.1974) dhe deklasim të “Gjykatës”,”Republikës” e “Federatës”,me rreth 3.000 faqe tekste,shumica të fshehura ose asgjësuara (sic?), me 9 avokatën-“mbrojtës”,ndër të cilët edhe më i madhi i Kosovës, Hasan Kryeziu dhe i Evropës e Botës, Fillota Fillo (sic?!) etj.etj.
  Plotësimi spektakular i Kabinetit etj.i shekullit në mënyrën më koncize:
  Bashkërisht,në ndërkohë një ngjarje “spektakulare”, me pasoja fatkeqësie-fatbardhësie me tri humbje të pavlerësueshme: njëra ca milionëshe,e dyta ca bilionëshe,e treta shumë bilionëshe,trilionëshe a katralonëshe…,me improvizime jetike,por edhe ngadhënjim spektakular,e cila, në ndërkohë,duhet t’i zbardhë, fillimisht,KS i OKB-së,gjegjësish,Sekretari Gjeneral, BE, NATO-së, Presidenti i SHBA-ve,Kancelariati i RFGJ,(ish)Senatori më fatlum etj.,pas ruajtjes së paqjes me 5-10 mlr,ose të luftës eventuale,me 50-100 mlr…
  PS (postscriptum): Ky nënshkrim i gjerë i( krye)autorit,mund të shërbejë edhe si rezime permanente të dhjetë logjistikave-mbështetjeve gati për çdo shkrim-kapituj shkencorë-politologjikë-publicistikë, sidomos dy të parat dhe më koncizet me vetëm gjysmë faqe tekst: BETIMI i UÇK-së, UÇPMB-së dhe UÇK(ombëtares),gati të tria të tradhtuara(sic?!) dhe 1-3 foto me Flamurin Kombëtar Shqiptar,mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit të FUROM-it-Shkup:(më 08.07.1997),të cilat,si të plota,mund të botohen-publikohen,sikurse edhe në ca raste të tjera,vazhdimisht,ose herë-herë,varësisht nga hapësira e mundësive të mediave,në shqipet dhe në gjuhë të huaja,si ndihmesë emergjente.
  Me miratimin e kryeautorit:Sali Ramadani-Uskana:
  K r y e t a r Nderi-Këshilltar Gjeneral:
  Df.Ak.Gjen.Ribash Shqipta-KIMRIA
  &Ekipi i bashkëpunëtorëve: I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.PIASHUKKU…
  Kryeautori:Sali Ramadani-Uskana
  Redaktori:Df.Ak.Gjen.Ribash Shqipta-KIMRIA
  Bashkëpunëtorë ekipi i ekspertëve profesionalë
  SALI RAMADANI-USKANA
  …………………………………………………………………………………………………..

  Sali Ramadani-Uskana
  Pjesa e dymbështjetë-nga Parlamenti i FYROM-it-Shkup)
  TRI FOTO STANDARTE-PËRFUNDIMTARJA
  (që nga BETIMI i UÇK-së-UÇPMB-së-UÇK-ombëtare e deri te Kryeheroi Adem Hashari dhe heronjtë respektivë)
  Në vend të tri fotove zyrtare nga Parlamenti i FYROM-it-Shkup,për shkak të pengesave teknike dhe..,improvizimi i tyre profesional:
  Kryetar Nderi-Kryeredaktor-Këshilltar Gjeneral:
  PS(Para ose passcriptum):Shpalosjen“zyrtare”,me rrezikim jete,të Flamurit Kombëtar Shqiptar,mbi Mikrofonat e Foltores së Parlamentit të FYROM-Shkup,më 08.07.1977,mund ta ilustroni,bashkërisht me tekstet e veprave shumëdimensionale:letrare,shkencore-publicistike,RTV-ve,gazetave,revistave,portaleve…, në mënyrë permanente,ose herëpashere me:tri,dy,një,ose edhe asnjë foto!flm.
  Deputeti i Popullit Shqiptar Historik Heroik-Shkup(08.07.1997)
  Shih:foton zyrtare të TVM-së-Shkup,duke e shpalosur Flamurin Kombëtar Shqiptar mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit të FYROM-it.-Shkup, më 08.07.1997,me rrezikim jete,duke e mbrojtur në mënyrë dinjitoze,improvizimi në Prizren,Prekaz,Skënderaj,Prishtinë…,Ilinois,Çikago,Alaskë…,origjinali nën mbrojtje zyrtare në Amerikë… (sic?!).
  (Kush e pati më vështirë:Skënderbeu,mbi Kështjellën e Bardhë të Krujës (më 28.11.1443) dhe Ismail Qemali, në Vlorë(28.11.1912)… ose…Deputeti i Popullit Shqiptar Historik Hepoik-në Shkup(më 08.07.1997)?!…
  Deputeti i Popullit Shqiptar Historik Heroik-Shkup(…1984-1998…)
  Në të gjitha depatet pa kompromis dhe studioze-shkencore-kombëtare,në Ballë të Sallës Kryesore në Parlamentin e FYROM-it-Shkup (…1994-1998…),publikuar në dhjetëra-qindëra-mijëra media elektronike dhe të shkruara (ndër)kombëtare.
  Fotoja zyrtare nga biografia e Deputetit të Popullit Shqiptar Heroik Historik-Shkup(…1994-1998…)
  ( e instaluar në web-faqen zyrtare të Parlamentit të FYROM-it).
  Reply
  PS(para ose postscriptum,me ose pa i theksuar,bile duke i hequr për shkaqe teknike,sepse PS vlen vetëm për sqarimet e redaksisë respektive):
  Gati vazhdimisht (mos)sqarime stereotipe:Luteni të keni mirësim,që,për shkak të pengesave fashizoide të 33 gëlltitjeve të hakerëve,si gati rëndomë,të FYROM-it sllavo-m.dhe shqiptarucave mjerana,rekomendohet që pas arritjes së teksteve,t’I përcjellni si artikuj,ku e kanë edhe vendin në rubrikat respektive,qoftë bashkërisht,ose edhe në ca pjesë,konform nëntitujve të redaktuar me përpikërinë më të madhe profesionale,por,nëse dalin pengesa eventuale teknike,mund të vijoni t’i ribotoni edhe si art.-KOMENT,por pa foto dhe me pak vonesë…,duke i dërguar në:një,dy,tre,katër,ose në pesë pjesë…Flm.
  SALI RAMADANI-USKANA
  &Kabineti…Këshilli i Ekspertëve-Këshilltarët-Teknikët…
  ……………………………….
  PS(Postscriptum):Tekste përfundimtare në prozë dhe poezi.Dergoni si artikull,ose edhe art.KOMENT.,komplet ose në ca pjese.Flm.

Komentoni